Aanmelden

Wat moet je eten?

Heel eenvoudig: een beetje van alles!
Vlees, vis, eieren en gevogelte. Je organisme heeft nood aan 25% meer eiwitten, omdat die een grote rol spelen in de aanmaak van weefsels. Naast melk, yoghurt en kazen, zijn er een hoop andere voedingsstoffen waarin je
eiwitten terugvindt:

Vlees, vis, gevogelte en eieren
• vlees: rundvlees, kalf, paard, bij voorkeur goed gebakken.
• magere vissoorten: tong, kabeljauw, koolvis, schelvis.
• gevogelte: kip, kalkoen, piepkuiken, parelhoen.
• eieren: bij voorkeur gekookt en met mate.

Melkproducten
Je behoefte aan calcium verdubbelt door de vorming van het skelet en de tanden van je
baby. Melkproducten leveren die extra calcium die je nu nodig hebt.

Eet of drink daarom elke dag:
• magere of halfvolle melk: magere melk doet je minder verdikken en biedt je toch
dezelfde hoeveelheid calcium. Opgepast:
magere melk bevat niet meer vitamine A, B en D. Karnemelk, een favoriet bij dieetprogramma’s, bevat de helft minder calcium.
• kaas : is goed in bijna al zijn vormen. Plattekaas, harde of zachte kazen, gruyère, gouda,
emmentaler en parmezaan zijn het rijkst aan calcium maar bevatten ook de meeste vetten.
Vermijd gefermenteerde kazen en kazen op basis van ongepasteuriseerde melk om elk
risico op listeriosis te vermijden.

Geen zin in melk
Maakt het idee om melk te drinken je misselijk? Eet dan kazen, yoghurt en andere bereidingen op basis van melk. Wees wel voorzichtig met hun vetgehalte, want dat kan sterk variëren.

Oliën en vetten
Een evenwichtige voeding bevat ook vetstoffen.
Gebruik ze met mate om te voorkomen dat je te veel verdikt.
• Kies vooral voor niet-verhitte vetten: ongezouten verse boter, 'zuivere' plantaardige oliën zoals olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie, maïsolie en vooral licht verteerbare
margarines.
• Vermijd moeilijk verteerbare vetten: verzadigde vetten, reuzel en spekvetten, verhitte
oliën, vette charcuterie, gefrituurde eetwaren zoals frietjes, chips, kroketten, gefrituurde vis
of vlees.

Groenten en fruit
Eet dagelijks een portie groenten en fruit. Op die manier leg je een vitaminevoorraad aan
die je zeer goed van pas zal komen tijdens het eerste levensjaar van je kindje. Ook je darmen zullen je dankbaar zijn: groenten en fruit verbeteren
de doorgang en voorkomen constipatie.

Je vitaminemarkt:
• vitamine A: peterselie, kolen, spinazie, sla, wortelen, tomaten.
• vitamine B: tarwekiemen, droge groenten.
• vitamine B9: foliumzuur. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Foliumzuur wordt ook voorgeschreven
voor en tijdens de eerste weken van de zwangerschap om de kans op bepaalde
afwijkingen te beperken. Praat er zeker over met je arts voor je aan een zwangerschap begint.
• vitamine C: tomaten, peterselie, kolen, sinaasappel, pompelmoes, citroen, aalbessen, frambozen, aardbeien, kiwi, blauwe bessen.
• vitamine D: levertraan, tarwekiemen.
• vitamine E: tuinkers, sla, noten, amandelen.
• vitamine K: groene sla, witte kool, spinazie.

Tips om zoveel mogelijk van de vitaminewaarden te behouden:
• eet vers fruit meteen nadat het gewassen is.
• laat je groenten niet te lang koken. Kies voor snellere kookmethoden, bijvoorbeeld in een
bodempje water of met de stoomkoker.

Brood, zetmeel en granen
Zij leveren koolhydraten of langzame suikers en zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van
je baby. Eet je elke dag een matige portie, dan zul je er niet van verdikken.
• Brood: bruin of volkoren.
• Deegwaren: volkoren of viergranenpasta.
• Voorgekookte tarwe : zetmeelproduct vergelijkbaar
met pasta en rijst, rijk aan vezels en
bevorderlijk voor de darmflora.
• Rijst: ongepelde rijst.
• Droge groenten: linzen, bonen, erwten.
• Aardappelen: gestoomd, in de schil.

Wil je onze geschenkpakketten ontvangen?

Je inschrijven

Schrijf je dus snel in