Dokters van de wereld

Onze eerste missie is het aanbieden van medische zorg. 

Elke dag gaan vrijwilligers van Dokters van de Wereld de meest kwetsbaren onder de bevolking helpen: slachtoffers van natuurrampen, van ziektes, van gewapende conflicten, vluchtelingen, bevolkingsminderheden, straatkinderen en al wie verstoken blijft van medische zorg. Om efficiënt te zijn gaat onze missie verder dan enkel medische zorgen aan te bieden. Vertrekkend van haar medische praktijk, getuigt Dokters van De Wereld, in alle onafhankelijkheid, van alles wat gevolgen heeft voor de toegang tot de medische zorg, van de inbreuken op de mensenrechten en van de aanslagen op de menselijke waardigheid. Dokters van de Wereld gaat de dialoog aan met de politici om de situatie van de burgerbevolking te verbeteren. 

Meer info vindt u op onze website www.doktersvandewereld.be
U kan onze projecten steunen door onze solidariteitsgeschenken te kopen: pluchen beertjes,…            


Enkele voorbeelden van onze missies: 
                                                                                                    
HAÏTI: De gezondheid van moeder en kind verbeteren en vorming aanbieden inzake vrouwenziektes. 
Sinds de aardbeving zet Dokters van de Wereld zich in ten dienste van de zwangere vrouwen en de kinderen. De sterfgevallen in het kraambed en kindersterfte waren in het bijzonder de eerste bekommernissen reeds voor de aardbeving en slechts 6% van de armste vrouwen konden bevallen in een gezondheidscentrum. Bij gebrek aan middelen blijven sommige gynaecologische praktijken die bij ons zeer ingeburgerd zijn, nog miskend. Dokters van de Wereld organiseert daarom in het ziekenhuis van Chancerelles (Port-au-Prince) opleidingen voor toekomstige haïtiaanse gynaecologen.

MALI: Het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg, de gezondheid van kwetsbare kinderen en de strijd tegen de ondervoeding in de Sahel.
De bevolking heeft het zeer moeilijk om toegang te krijgen tot medische zorg. Overstroomd gebied, nomadenbestaan, de afwezigheid van een wegennet…zoveel hinderpalen die de toegang tot medische zorgen in de weg staan. 

DRC (Democratische Republiek Congo): Het verbeteren van de toegang tot medische zorgen in afgelegen gebied. 

BELGIE: 

  • Bij Samu social, zijn er mobiele eerstelijns consultaties door geneesheren voor daklozen te Brussel en Antwerpen. Van oktober tot maart komen er consultaties bij door verpleegkundigen ter versterking van de bestaande ploeg in het kader van het "winterplan".
  • Bij COZO (Centrum voor Onthaal, Zorg en Oriëntatie), zijn er eerstelijns consultaties als toegang tot de medische zorg. COZO doet dienst als ‘laatste vangnet’ voor de eerstelijnszorg en/of neemt patiënten aan voor wie de toegang tot medische zorg niet mogelijk is.
  • Raadplegingen door specialisten, tweedelijnszorg binnen de kliniek Baron Lambert te Etterbeek. En tandarts consultaties in Heem Sint-Theresia te Sint-Gillis. 
  • "Spreek met haar”, heeft tot doel om een luisterend oor aan te bieden en een  orëntatiepunt te zijn op het vlak van de medische zorgen voor vrouwen in een kwetsbare situatie, dit vindt plaats in de lokalen van de vzw Nasci te Schaarbeek.