4 tips voor een geslaagde borstvoeding

Borstvoeding geven, een heerlijk intiem moment met je kindje. Met onze tips wordt het zeker een succes!

Onder invloed van hormonale veranderingen bereidt je hele lichaam zich tijdens je zwangerschap voor om je baby op de wereld te zetten en te voeden. Je borsten worden groter en je melkklieren ontwikkelen zich. Over enkele weken kun je de natuur gewoon haar gangetje laten gaan... En toch kun je ook maar beter wat vooruitziend zijn. Want borstvoeding geven kan een heerlijk intiem moment met je kindje zijn, maar het kan ook een heuse nachtmerrie worden. Met onze 4 tips wordt het vast en zeker een succes!

1. Zorg dat je goed zit

Kies een rustig plekje in huis waar je makkelijk kunt zitten. Een stevige zetel met een goede rugsteun bijvoorbeeld en een of meerdere kussens om je armen te ondersteunen. Ook je zwangerschapskussen kan handig zijn.  Zorg ook voor wat gedempt licht en een zacht dekentje en neem een goed boek bij de hand. Als je baby in je armen in slaap zou vallen na zijn voeding, kun jij dit moment benutten om wat te lezen of te rusten. Zelf wat ontspannen is immers ook belangrijk en zo hou je je baby intussen lekker warm.

2. Zorg goed voor je borsten

Last van pijnlijke borsten? Gebruik dan een tepelcrème op basis van lanoline. Die werkt verzachtend tegen geïrriteerde en gevoelige tepels. Je kunt de crème ook preventief gebruiken want ze is 100% natuurlijk én veilig voor je baby. 

3. Drinken maar!

Goed eten en vooral veel drinken is een must voor wie borstvoeding geeft. Er bestaan lekkere borstvoedingsthees waar jij en je baby dol op zullen zijn. Ze zijn goed voor je melkproductie en voor de vertering van je baby.

Jouw moedermelk bevat alles wat je kleintje nodig heeft om te groeien: vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. De melk verandert ook naarmate je kindje groeit en wordt steeds rijker aan eiwitten, DHA (nodig voor het zicht en de ontwikkeling van de hersenen) en vetten. Een evenwichtige voeding in combinatie met een voedingssupplement zijn dan ook sterk aanbevolen om je verhoogde behoefte aan vitamines en mineralen in te lossen!

Curry, venkel en bepaalde kruiden kunnen de smaak van je melk veranderen. Denk er dus aan dat je baby ook proeft wat jij eet.

4. Gun jezelf wat vrijheid

Wil je graag een paar uurtjes vrij zijn, moet je boodschappen gaan doen of begin je terug te werken? Dan is een borstkolf de ideale oplossing. Bij de merken Medela, Lansinoh en Avent vind je verschillende manuele of elektrische modellen. Met zo'n toestel kun je je melk vooraf afkolven en bewaren op kamertemperatuur, in de koelkast of in de diepvriezer, afhankelijk van wanneer je de melk aan je baby wilt geven. En zo kun jij ook even genieten van een paar uurtjes vrije tijd! Moedermelk kun je 3 tot 5 dagen koel bewaren (max. 4 °C).

In samenwerking met Newpharma

 

Lees ook:

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages