Mijn melkproductie neemt af: wat moet ik doen?

Mijn melkproductie neemt af: wat moet ik doen?

Alle moeders die borstvoeding geven, kennen de angst om niet genoeg melk te hebben. Hoewel dit uitzonderlijk is, kan er toch op elk moment tijdens de borstvoeding een daling van de melkproductie optreden: wat kan je hieraan doen? Bij deze enkele tips om de machinerie opnieuw op gang te brengen!

Tekenen van een daling van de lactatie

Het is moeilijk om de hoeveelheid melk die je baby drinkt in te schatten als je borstvoeding geeft. Er zijn echter aanwijzingen waardoor je weet dat je minder melk hebt:

  • De baby wordt boos als hij zuigt;
  • Hij lijkt niet verzadigd na de borstvoeding;
  • Hij vraagt snel opnieuw om te zuigen (let op, dit kan ook een groeispurt zijn);
  • Hij heeft niet genoeg vochtige luiers;
  • Je baby wordt niet zwaarder.

Pas op voor foute signalen van een verminderde melkproductie, zoals borsten die soepeler worden. Het is normaal dat de borsten tijdens de borstvoeding niet langer voortdurend onder spanning staan.

De baby aan de borst brengen

Bij het geven van borstvoeding creëert de vraag het aanbod: hoe meer je baby zoogt, hoe meer melk jij produceert. Simpel toch! Bied je baby dus vaker aan om te zuigen door tijdens de voeding meerdere keren van borst te wisselen.

Gebruik een handmatige borstkolf

De borstkolf reproduceert de zuigbeweging en stimuleert je tepel. Je kunt het tussen de borstvoedingsbeurten door gebruiken. Je zult zien dat het effect na een paar dagen voelbaar is!

Rusten

Vermoeidheid is een van de belangrijkste oorzaken van een vermindering van de melkproductie. Je hebt talloze redenen om vermoeid te zijn: het beginnen geven van borstvoeding, de onderbroken nachten of oudere kinderen om voor te zorgen. Hoewel makkelijker gezegd dan gedaan, is het essentieel om jezelf rustmomenten en een goede nachtrust te gunnen als je je melkproductie op peil wilt houden. We mogen ook de stress die gepaard gaat met borstvoeding niet verwaarlozen. Kortom: neem de nodige rust. De rest kan wachten. Wanneer je lactatie weer normaal is, kun je je weer ontfermen over je dagtaken.

Neem tijd voor jezelf

Nogmaals, dit is misschien niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk! Neem elke dag een beetje tijd voor jezelf om te lezen, een goede warme douche te nemen, een bad te nemen, een vriendin te bellen, … Dit is van fundamenteel belang!

Enkele hulpmiddeltjes

  • Kruidenthee voor borstvoeding: een aantal merken bieden kruidenthee aan die de lactatie bevordert. Die thee bevat venkel en andere zogenaamde galactogene planten die de melkproductie stimuleren. 
  • Alcoholvrij bier: ja hoor, het helpt! 
  • Neem een paar dagen fenegriekcapsules in.  
  • Galactogil: vind je in de apotheek en bevat onder andere venkel en groene anijs.

Aarzel niet om een lactatiekundige te raadplegen: zij zal je helpen jouw lactatie terug op gang te brengen. En het laatste, onontbeerlijke element: vertrouw in jezelf! Je melkproductie zal snel weer op gang komen!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages