Gemeenschappelijke opvang

Gemeentelijke of privé crèche?

Crèches vangen kindjes op vanaf de geboorte tot 3 jaar. De peuterschool biedt opvang vanaf 18 maanden tot 3 jaar. Er bestaan twee types van crèches : de gemeentelijke (beheerd door de gemeente) en de privécrèches (vzw). Beide zijn uiteraard goedgekeurd door Kind en Gezin. De interne reglementering voor de uren, prijzen, kwalificatie van het personeel, hygiëne en lokalen zijn dus overal dezelfde.

Uurrooster

Beide soorten crèches zijn het ganse jaar geopend met uitzondering van weekends, feestdagen en bepaalde verlofdagen. De openingsuren zijn meestal tussen 7 uur 30 en 18 uur 30.

Personeel

Kleuterjuffen, verpleegsters en andere sociale assistenten zijn gekwalificeerd, zowel bij gemeentelijke als privé crèches.

Prijs

In de gemeentelijke crèches variëren de prijzen naargelang je inkomen. Er zijn kortingen voor grote families en voor wie meer dan 1 kindje in gesubsidieerde opvang plaatst. Je betaalt enkel de dagen dat je kind aanwezig is, zelfs als sommige crèches een regulariteit verkiezen.

In privécrèches varieert de prijs, maar reken op een gemiddelde van € 25 per dag. Hier betaal je telkens de volledige maand, zelfs als je kind afwezig of ziek is. Voordeel is wel dat deze uitgaven fiscaal aftrekbaar zijn.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages