Spelen in de kinderopvang: dit doet je kind de hele dag

Spelen in de kinderopvang

De kinderopvang speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kinderen, ze ontdekken namelijk nieuwe dingen, leggen sociale contacten en leren voor zichzelf opkomen. Een groot deel van de opvoeding gebeurt dus buitenshuis, maar hoe houdt de kinderopvangorganisatie je kind een hele dag bezig?

Grove en fijne motoriek ontwikkelen

De grove motoriek gaat om de grote bewegingen die de kinderen leren maken met de romp, de armen en de benen. Die motoriek kan gestimuleerd worden door buiten te springen, te dansen, te lopen en te fietsen. De fijne motoriek daarentegen, wordt ontwikkeld door blokkentorens te bouwen, muziek te maken en voelspelletjes te spelen. Ook knutselen stimuleert de fijne motorische vaardigheden.

Zintuigen prikkelen

Van jongs af aan worden de zintuigen op allerlei manieren geprikkeld. Dat gebeurt door nieuwe dingen te ontdekken, zowel buiten als binnen. Buiten worden de zintuigen gestimuleerd door onder andere dieren, planten, zand en gras, terwijl dat binnen gebeurt door het lawaai van andere kindjes en van muziek, voelspelletjes, prenten in boekjes, enz.

Sociale vaardigheden ontwikkelen door samen te spelen

Samen leren spelen heeft een heleboel voordelen. Om te beginnen leren de kinderen sociale vaardigheden. Maar ze leren ook om hun speelgoed en knutselgerief te delen met de andere kinderen in de crèche, waardoor ze vriendschappen verwerven. Samenspelen zorgt er ook voor dat de kinderen voor zichzelf leren opkomen, niet alle kindjes zullen namelijk overeenkomen met elkaar.

Fantasie gebruiken

Kleine kinderen hebben een overvloed aan creativiteit, daarom hebben ze soms al genoeg aan een lege kartonnen doos om een complete fantasiewereld te bedenken! Ze kunnen perfect hun fantasie de vrije loop laten in een zandbak, een boomhut of een speelhuisje. Met wat verkleedkledij doen ze alsof ze een politieagent, cowboy of prinses zijn en met een poppenhuis, autobaan of keukentje bedenken ze urenlang nieuwe scenario’s.

Nieuwe vaardigheden en woordenschat leren

De eerste jaren zijn cruciaal in de ontwikkeling van een kind, daarom moeten zowel de ouders als de onthaalouders zich continu inzetten en de kinderen aanmoedigen om nieuwe dingen te leren en ze daarbij ook ondersteunen. Ze breiden bijvoorbeeld hun woordenschat uit dankzij de boekjes die worden voorgelezen en met een memoryspel kunnen ze hun geheugen trainen.

Nieuwe activiteiten proberen

Het is altijd een pluspunt als jonge kinderen al enkele dingen kunnen vooraleer ze naar de kleuterklas gaan. Daarom is het belangrijk dat ze gestimuleerd worden om nieuwe dingen uit te proberen terwijl er iemand constant een oogje in het zeil kan houden. De kinderopvang is daar de perfecte plaats voor. Puzzels maken, schilderen en zelfs leren knippen en plakken, het komt later allemaal van pas!

Zelfstandig leren spelen

Kinderen hoeven niet altijd een activiteit te doen, maar moeten ook zichzelf leren bezighouden. Daarom is het van belang dat de verschillende ruimtes in de crèche worden uitgerust met speelgoed dat ze zelf vrij kunnen ontdekken, zoals een zithoek, boekenkast, speelgoedkeukentje, verkleedkledij of constructiespeelgoed; er is voor ieder kind wel iets. Op die manier kunnen ze zelfstandig wat rondkruipen of rondstappen en samen of alleen nieuwe dingen ontdekken.

Kinderen leren op verschillende manieren en zowat alles stimuleert een deel van het ontwikkelingsproces. Er zijn heel wat manieren om je kind nieuwe dingen aan te leren. Zorg er dan ook voor dat je kind aangepaste begeleiding krijgt en zich op een leuke en leerrijke manier kan ontwikkelen.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages