Wanneer moet je beginnen zoeken naar een crèche? Ons advies

crèche zoeken: tips

Wie een kindje verwacht, weet dat je als ouders binnenkort al op zoek moet naar een crèche. Maar wanneer juist en hoe begin je daaraan? Iedereen wil namelijk de beste kinderopvang voor zijn kindje. In dit artikel hebben wij onze tips voor het begin van jullie zoektocht samengevat.

Wanneer moet je beginnen zoeken?

Ben je in verwachting? Gefeliciteerd! Binnenkort moet je dan op zoek gaan naar een kinderdagverblijf. Wacht daar niet te lang mee, want in sommige regio’s zijn de plekken schaars. Zeker als je een opvang dicht bij huis wil. Je begint dus beter met zoeken al voor je kind geboren is.

Om een aanvraag in te dienen, heb je meestal een zwangerschapsattest van je gynaecoloog nodig. Zodra je dat certificaat hebt, kan je een plaats reserveren in een van de crèches bij jou in de buurt. Doe het dus zo snel als je kan.

Welk type crèche kies je?

De manier waarop jouw zoektocht begint, hangt af van het soort crèche waar je je baby wil laten opvangen. Elke crèche en elke kinderoppas moet sowieso wettelijk gemachtigd zijn door Kind en Gezin. De kinderopvangcentra moeten namelijk aan specifieke criteria voldoen om zo’n officiële vergunning te krijgen.

Je kan kiezen tussen verschillende faciliteiten om voor je kind te zorgen:

- Enerzijds is er de groepsopvang. Dat zijn de door Kind en Gezin gesubsidieerde crèches. Deze crèches zijn financieel voordeliger, aangezien hun tarieven gebaseerd zijn op je inkomen.

- Als je de voorkeur geeft aan een meer gezinsgerichte omgeving met minder kinderen, is het mogelijk je kind te laten verzorgen door een zelfstandige onthaalouder, een gecontracteerde onthaalouder of onthaalgezinnen.

Vergelijk zeker beide opties om zo een doordachte keuze te kunnen maken en de verschillende structuren te vergelijken. Breng ook altijd eerst een bezoek aan de opvang om een idee te krijgen van de sfeer, de aanpak en de visie van de kinderopvang. Houd rekening met de locatie, het tijdstip waarop de kinderopvang op je kindje kan passen, het financiële plaatje en de vergunning van de crèche.

Hoe vind je een crèche bij jou in de buurt?

Misschien vraag je je wel af hoe je nu precies een crèche of kinderoppas in de buurt van je huis of werk vindt? Contacteer bijvoorbeeld het Lokaal Loket Kinderopvang in je gemeente dat je kan voorzien van alle adressen in de buurt en je helpt met zoeken. Via de website van Kind en Gezin kan je ook een database raadplegen met alle erkende crèches in België. Je kan er selecteren op een aantal criteria om zo de opvang te vinden die het best bij je past.

Heb je een of meerdere crèches gevonden die je aanspreken? Het enige wat je hoeft te doen na je plaatsbezoek is contact met hen opnemen om een plaats te reserveren. Aarzel niet om een e-mail te sturen naar verschillende opvangcentra om zeker te zijn van een plaats!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages