Bevallen in tijden van corona

Ben je zwanger en moet je binnenkort bevallen? Ziekenhuizen en materniteiten nemen alle voorzorgen om je consultaties en je bevalling zo veilig en normaal mogelijk te laten verlopen, maar je hebt vast vragen over wat je kan verwachten ten tijde van deze pandemie. We antwoorden hier de meest voorkomende vragen. Natuurlijk kunnen de maatregelen lichtjes verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis, dus praat zeker ook met je gynaecoloog als je vragen hebt.

Kan ik nog op consultatie?

Je consultaties zullen blijven doorgaan, maar met de nodige maatregelen:

 • De meeste ziekenhuizen en gynaecologen laten toe dat je partner meekomt voor de echo van 12, 20 en 30 weken.
 • Houd afstand van de andere patiënten in de wachtzaal.
 • Ontsmet je handen en draag een mondmasker tijdens de consultatie.
 • Kom niet naar je geplande consultatie als je symptomen hebt en laat je testen. Neem na de resultaten van de test terug contact op met je gynaecoloog of vroedvrouw.

Ziekenhuizen nemen ook zelf maatregelen om je te beschermen tijdens de consultaties:

 • Er is voldoende afstand voorzien tussen de patiënten in de wachtzaal.
 • Je gynaecoloog draagt een mondmasker tijdens de consultatie.
 • De consultatieruimte, de onderzoekstafel en het echotoestel worden na elk patiëntencontact ontsmet.
 • Telefonische consultaties zijn soms mogelijk.

Hoe verloopt de bevalling?

Sommige ziekenhuizen testen alle zwangere mama’s die opgenomen worden, in andere materniteiten word je alleen getest als je symptomen (koorts, hoesten, geen reuk- en smaakzin, ademhalingsproblemen) vertoont. Je vraagt dit dus best na bij het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Als je getest moet worden, zal je bij een geplande opname (inductie of een geplande keizersnede) vooraf getest worden. Bij een ongeplande opname (spontane arbeid) zal je getest worden op de materniteit.

Je zal een masker moeten dragen tijdens de bevalling, net zoals je partner. Het zorgpersoneel zal ook een mondmasker en persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Als je COVID-negatief bent, verloopt de bevalling zoals voordien. Huid-op-huidcontact met je baby nadien is perfect mogelijk. Je mag ook in bad tijdens de arbeid.

Wat als ik besmet ben met het coronavirus op het moment dat ik moet bevallen?

Mama’s die COVID-positief zijn kunnen op een normale en veilige manier bevallen. Al het medisch personeel zal aangepaste kledij en beschermingsmateriaal dragen en je zal tijdens de bevalling een masker moeten dragen. Je mag niet in bad tijdens de arbeid als je besmet bent met het virus.

Als je COVID-positief bent, mag je ook huid-op-huidcontact hebben met je kindje na de bevalling. Je mag je baby knuffelen terwijl je een mondmasker draagt. Huid-op-huidcontact met de papa is ook mogelijk.

Wie mag aanwezig zijn tijdens de bevalling?

Je partner of 1 vertrouwenspersoon mag aanwezig zijn bij de bevalling, zolang deze geen symptomen vertoont. Een professionele derde (zoals een zelfstandige vroedvrouw) is ook toegelaten. Je moet dit wel op voorhand bespreken met je gynaecoloog.

Kan ik nog bezoek krijgen na de bevalling?

Dat vraag je best na bij de kraamkliniek zelf. Bezoekers met coronasymptomen mogen niet op bezoek komen. Als je partner symptomen heeft, kan een andere vertrouwenspersoon wel in de plaats op bezoek komen.

Als je COVID-positief bent, kan je in de meeste ziekenhuizen geen bezoek ontvangen. Soms is het mogelijk dat je partner in quarantaine gaat met jou op de kamer gedurende de opname. Je vraagt dit best na.

Kan ik mijn baby besmetten met het coronavirus?

Er waren enkele gevallen in het verleden waarbij het virus mogelijk via de placenta werd overgedragen aan de baby, maar dit is zeldzaam. Er is hier weinig onderzoek over gedaan, maar tot nu toe zijn deskundigen van mening dat overdracht van het virus tijdens de zwangerschap mogelijk is, maar zeer ongebruikelijk. Je moet je dus geen zorgen maken.

Je kan wel het virus doorgeven aan je baby tijdens de bevalling. Daarom draag je een mondmasker en is het belangrijk dat je de regels rond hygiëne en social distancing goed naleeft. De gynaecoloog en vroedvrouw zullen je de maatregelen goed uitleggen.

Kan ik borstvoeding geven als ik besmet bent?

Onderzoek toont aan dat het virus zelden kan worden doorgegeven via de moedermelk. Bovendien zitten er in de eerste moedermelk beschermende antistoffen. Je wordt dus aangemoedigd om borstvoeding te geven, zolang je je aan de volgende voorzorgsmaatregelen houdt:

 • Was je handen goed voor je je baby, borstkolf of fles aanraakt.
 • Probeer niet te hoesten of te niezen wanneer je borstvoeding aan je baby geeft
 • Maak de borstkolf grondig schoon na gebruik
 • Draag een mondmasker tijdens de borstvoeding
 • Ontsmet je handen na de borstvoeding

Als je fysiek niet in staat bent om borstvoeding te geven, kan je melk afkolven.

Mag ik bezoek thuis ontvangen?

Hou je aan de maatregelen die gelden op dat moment. Je wordt wel aangeraden om elk contact van buitenaf zo veel mogelijk te beperken. Je kan natuurlijk wel creatief zijn, door bijvoorbeeld een virtueel kraambezoek te organiseren of je vrienden uit te nodigen om eens naar je baby te komen zwaaien door het raam.

Een zelfstandige vroedvrouw mag wel aan huis komen, maar ze moet de COVID-voorzorgsmaatregelen volgen. Als je COVID-positief bent, kan de vroedvrouw langskomen voor dringende medische zorgen, maar ze moet wel aangepast beschermingsmateriaal dragen.

 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages