favorieten
Postnatale zorg

De gevolgen van een bevalling met een keizersnede


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 28/03/2024

Het is zover, jouw kindje is er! Misschien had je zoals 20% van de moeders in België een keizersnede. Wat volgt er na een bevalling met een keizersnede? Hoe verloopt het verblijf op de kraamafdeling, de terugkeer naar huis, de borstvoeding? We leggen het jou hier allemaal uit!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De uren volgend op een keizersnede

Je bent terug in je kamer, nog steeds overal geïntubeerd, maar dit is slechts een kwestie van een paar uur! Een blaaskatheter, een epidurale katheter, soms een injectie van antistollingsmiddelen om trombose te voorkomen, een infuus (voor voedsel- en vochttoediening), een tube om het bloed af te voeren... Dit alles wordt gedaan omwille van jouw comfort, dus heb geduld!

De prioriteit: de pijn verzachten!

De eerste dagen na jouw bevalling met een keizersnede word je op regelmatige tijdstippen behandeld tegen de pijn. Als na deze eerste paar dagen de pijn nog steeds aanhoudt, aarzel niet om pijnstillers te vragen. Morfine kan soms wel wat onaangename bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, jeuk of huiduitslag. Aarzel niet om het medische team hiervan op de hoogte te brengen zodat ze jou iets kunnen voorschrijven.

Borstvoeding blijft mogelijk na een keizersnede

Het is perfect mogelijk om borstvoeding te geven na een keizersnede, mits een paar kleine aanpassingen natuurlijk! Pijnstillers en andere medicijnen vormen eigenlijk geen probleem tijdens de borstvoeding. Door de pijn van de keizersnede heb je evenwel minder bewegingsvrijheid en zal je niet in alle richtingen kunnen draaien! Aarzel daarom niet om hulp te vragen aan de papa of de kinderverzorgers op de kraamafdeling. Probeer ervoor te zorgen dat je kindje niet in contact komt met je litteken. De ideale houding? Plaats je baby loodrecht op jou.

De kwaaltjes na de keizersnede

Verschillende factoren die verband houden met de verdoving, bepaalde handelingen die tijdens de ingreep werden uitgevoerd en het gebrek aan beweging hebben jouw spijsvertering vertraagd: je zal last hebben van een moeilijke stoelgang, en zelfs zeer geconstipeerd zijn! Op de dag van de keizersnede zal je een drankje en enkele beschuiten krijgen om jouw motor opnieuw op gang te brengen!  Vergeet ook niet om je buik te masseren en rond te wandelen als je dat kunt, want lichaamsbeweging stimuleert de spijsvertering. Na een keizersnede heb je ook vaginale bloedingen zoals bij een vaginale bevalling. Je litteken wordt elke dag door de vroedvrouw op de kraamafdeling schoongemaakt en het verband wordt na 48 uur verwijderd.

De terugkeer naar huis na een keizersnede

Tussen de 4e en de 9e dag zal je eindelijk terug naar je eigen knusse huisje kunnen gaan. Masseer regelmatig het litteken met een hydraterende crème of melk als het trekt of jeukt. En het spreekt voor zich dat je geen zware dingen mag tillen of te bruusk rechtstaan, want dit is niet het moment om de held uit te hangen! Net als na een chirurgische ingreep is het belangrijk om te rusten, geen plotselinge bewegingen te maken en jouw buik te sparen. De herstelling is bij elke mama anders, luister dus naar je lichaam en neem je tijd. Als de pijn van je litteken blijft aanhouden, zelfs na enkele maanden, bespreek dit dan zeker met je huisarts of gynaecoloog.