De voorweeën

De voorweeën

De eerste stap van de bevalling, de voorweeën, bereiden het lichaam voor op de bevalling. Maar hoe weet je dat de voorweeën begonnen zijn? Wat zijn de signalen die aangeven dat het goed en wel begonnen is? Ontdek deze spannende, maar niet altijd makkelijk herkenbare, fase van de geboorte.

Serieuze arbeid

De voorweeën, ook weleens de ‘oefenweeën’ of 'wachtfase' genoemd, werken in op de baarmoederhals, om deze te versoepelen en te verkorten voordat deze gaat openen en vervolgens tot 3 cm ontsluiten: je ervaart weinig pijnlijke en relatief onregelmatige contracties, zowel in frequentie als in duur. Het is heel goed mogelijk dat je op dat moment de slijmprop kwijtraakt, maar dat gebeurt niet stelselmatig, of dat de waterzak breekt.

Pas nadat de weeën, of de actieve fase, daadwerkelijk zijn begonnen, opent en ontsluit de baarmoederhals zich helemaal. Deze latente fase duurt een paar uur, maar kan ook beginnen, vervolgens stoppen en enkele uren of dagen later weer worden hervat. Als je wat last hebt van samentrekkende pijn, geen paniek: blijf rustig thuis, neem een bad en doe ademhalingsoefeningen. Het is nog geen tijd om te bevallen!

Die onopgemerkt voorbij kan gaan!

Vooral bij vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest! Net zoals elke zwangerschap, is elke bevalling uniek. Zo zullen sommige vrouwen de voorweeën als volgt ervaren: contracties, pijn in de nieren, een zwaar gevoel in de buik, een versnelde spijsvertering of het gevoel dat de baby is gezakt. Anderen zullen pas achteraf beseffen dat ze voorweeën hebben gehad, wanneer de baarmoederhals begint te ontsluiten en wanneer de weeën zeer pijnlijk worden. Deze voorweeën kunnen dus op verschillende manieren ervaren worden en zijn soms verspreid over 2-3 dagen: misselijkheid, vermoeidheid, de indruk een harde buik te hebben zonder pijn, of een verminderde eetlust.

Hoe weet je dat de weeën zijn begonnen?

  • Wanneer de weeën zo sterk zijn dat je niet meer kan praten of bewegen. 
  • Wanneer ze elkaar snel opvolgen (3 tot 5 minuten).
  • Wanneer ze lang zijn (ongeveer 50-60 seconden).
  • Wanneer ze reeds enkele uren aan de gang zijn (5-6 uur). 
  • Wanneer je water al gebroken is tijdens de voorweeën. 

Dan is het tijd om naar de kraamkliniek te gaan: dit is het moment waarop je eindelijk je baby gaat ontmoeten!! 

 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages