Hoe kan ik een bevalling herkennen? 10 signalen dat je baby eraankomt

Bevalling herkennen

De zwangerschap loopt ten einde, je uitgerekende datum nadert en je baby maakt zich klaar om jou eindelijk te ontmoeten. Je droomt ervan om je kleintje in je armen houden. Aan de hand van deze 10 signalen kan je herkennen dat het tijd is voor je bevalling:

  1. Je voelt je heel erg moe 

De laatste dagen voor je bevalling kan je enorm moe zijn of zelfs een beetje depressief. Bewegen vergt een bovenmenselijke inspanning en je droomt maar van één ding: slapen! Het kan een signaal zijn dat de baby klaar is om ter wereld te komen.

  1. Of je hebt juist tonnen energie

Sommige aanstaande moeders ervaren kort voor de bevalling een plotselinge energiestoot. Je krijgt opeens een ongelofelijke drang om schoon te maken, op te ruimen of in te richten. Je nestdrang is niet meer te houden en dat kan een van de tekens zijn om een bevalling te herkennen.

  1. Je verliest de slijmprop 

De slijmprop is de massa baarmoederhalsslijm die de baarmoederhals verstopt tijdens de zwangerschap. Naarmate het einde van je zwangerschap nadert, begint je baarmoederhals te veranderen. Dan kan je de slijmprop in een keer of in kleine stukjes verliezen. Je zal het dus niet altijd merken. Dit kan gebeuren vanaf 3 weken voor de bevalling tot zelfs de dag ervoor.

  1. Je buik komt lager

Heb je de indruk dat je baby lager in je buik zit? Of heb je het gevoel dat je beter kan ademen en minder snel buiten adem bent? Dan is je buik waarschijnlijk aan het zakken. Hij wijst meer naar beneden of verandert van vorm. Dat betekent dat de baby in het bekken is ingedaald. Toch kan het dan nog dagen of soms zelfs weken duren voor de geboorte.

  1. Je moet vaker plassen 

Het logische gevolg van je baby die ingedaald is, is dat er meer druk op je blaas komt te staan. Je krijgt het gevoel dat je misschien maar beter in de badkamer kan blijven kamperen tot het moment van de geboorte.

  1. Je darmen werken op volle toeren

Tijdens de voorweeën kan je transit versnellen. Je darmen die opeens overuren doen, kunnen een teken zijn dat het tijd is om naar de kraamkliniek te vertrekken.

  1. Je merkt een verandering in vaginale afscheiding

Aan het einde van je zwangerschap zou de vaginale afscheiding dikker en overvloediger moeten zijn. Soms zit er ook wat bloed in. Als je twijfelt over je vaginale afscheiding, praat dan met je verloskundige. Elk bloedverlies moet ernstig worden genomen, ongeacht het stadium van de zwangerschap.

  1. Zeer belangrijk: je krijgt regelmatige weeën 

Vlak voor je bevalling voelen deze vroege weeën of voorweeën aan als menstruatiekramp die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten. We hebben het dan niet over de oefenweeën, beter bekend als Braxton-Hicks. We hebben het over de echte weeën, die van het soort waardoor je alles en iedereen vervloekt. Als ze hevig zijn, regelmatig terugkomen en met steeds kleinere intervallen ertussen, is het tijd om je kraamtas te nemen en te vertrekken!

  1. Je hebt rugpijn

Weeën kunnen rugpijn veroorzaken in de lumbale regio. Je krijgt dan een pijnlijk gevoel in de onderrug.

  1. Maar de belangrijkste: je water breekt

Dit is een overduidelijk teken dat je gaat bevallen én dat de weeën intenser gaan worden. Verwacht echter geen dramatische stortvloed zoals in de films, sommige moeders verliezen slechts een klein beetje water of zelfs helemaal niets. Wacht dus niet op het moment dat er een halve emmer water op de grond spettert om naar het ziekenhuis te vertrekken!

Niet al deze signalen komen bij iedereen voor of in dezelfde mate. Toch is het goed aandachtig te zijn en te weten waarop je moet letten tijdens de laatste weken of dagen voor je uitgerekende datum. Zo kan je het naderende moment van je bevalling herkennen en je voorbereiden.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages