Water breken: is dit noodzakelijk?

Water breken: is dit noodzakelijk?

In films begint een bevalling meestal met een grote plens: het water is gebroken. Hoewel de bevalling voor veel vrouwen niet noodzakelijk op deze manier wordt ingezet, leggen we jou toch uit wat je in dat geval moet doen.

Wat is je water breken?

Gedurende 9 maanden baadt je baby in vruchtwater, in een zak die wordt gevormd door een vlies. Aan het einde van de zwangerschap wordt dit vlies broos en kan het breken, waardoor het vruchtwater kan ontsnappen: je water breekt. Wanneer je water breekt, beginnen de weeën normaal gezien in de daaropvolgende uren, met contracties en een verandering van de baarmoederhals.

Hoe weet je zeker dat het de waterzak is die gebroken is?

Meestal is er geen twijfel mogelijk: je verliest plotseling in grote hoeveelheden een transparante en warme vloeistof, waardoor je een of meerdere keren van ondergoed moet veranderen (en een handdoek onder je billen moet leggen wanneer je met de auto naar de kraamafdeling gaat). Maar de zak kan soms ook barsten, waardoor er slechts een klein onderbroken stroompje vloeit, minstens genoeg om je maandverband te moeten veranderen: dit wordt een barst in de waterzak genoemd. Ga onmiddellijk op consultatie als je nog lang niet aan je termijn bent. Er is namelijk een risico op infectie: de ziektekiemen in de vagina kunnen zich zo een weg banen, en de baby wordt niet langer beschermd door zijn cocon.

Ik heb hevige weeën zonder dat mijn water breekt

Het is goed mogelijk om de verloskamer te bereiken met pijnlijke weeën, zonder dat je water gebroken is! Om de komst van de baby te vergemakkelijken, doorboort de vroedvrouw het vlies om de vloeistof weg te laten stromen. Maar maak je geen zorgen: dit is geheel pijnloos. 

Mijn water is gebroken maar ik heb geen weeën!

Je water kan ook breken zonder dat de weeën begonnen zijn. Maar dat is slechts een kwestie van uren! Neem contact op met je vroedvrouw of kraamkliniek. Om elk risico op infectie te voorkomen, wordt de bevalling ingeleid als je binnen de 12 tot 48 uur na het scheuren van de zak geen contractie ervaart. Hoe dan ook, zodra je vocht verliest dat niet op urine – een van de geneugten op het einde van de zwangerschap is urineverlies bij inspanningen of tijdens het lachen – of vaginale afscheiding lijkt, aarzel niet om je kraamafdeling of vroedvrouw te bellen voor advies en om te weten of je daar onmiddellijk naartoe moet gaan, vooral als de uitgerekende dag van de bevalling nog niet is aangebroken.

Vergeet niet dat er geen vaste regels zijn en dat elke bevalling uniek is. Dus als je weeën hebt, wacht dan niet tot je water is gebroken om naar de kraamafdeling te gaan!

 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages