De baby slaapt enkel in aan de borst

De baby slaapt enkel in aan de borst

De baby werd een paar maanden geleden geboren en de borstvoeding loopt geweldig! Misschien een beetje te goed, gezien de baby alleen aan de borst in slaap wil vallen. Je houdt ervan om borstvoeding te geven, maar je zou toch graag wat tijd voor jezelf willen? Ben je bang dat de baby niet in slaap kan vallen als je weer aan het werk gaat en hij bij een oppas of in een crèche verblijft? Hier zijn enkele oplossingen om je baby rustig aan te helpen. 

Inslapen aan de borst is heel gewoon

Als het aankomt op borstvoeding zijn er geen goede of slechte gewoonten, enkel kinderen met verschillende behoeften. Wat is er leuker voor een baby dan in slaap vallen aan de borst van mama?! Misschien is hij in volle groeispurt? Misschien heeft hij een sterke zuigbehoefte? Of misschien heeft hij gewoon moeite om je warme armen te verlaten, en dat is begrijpelijk.

Maar als je het moe bent, is dat heel begrijpelijk, daar heb je alle recht toe. Luister naar je baby, maar vergeet niet ook naar jezelf te luisteren, zonder je schuldig te voelen.

Van maaltijdmomenten een ritueel maken

Om ervoor te zorgen dat je baby het moment van de maaltijd en het slapengaan niet met elkaar associeert, kun je dagelijks terugkerende rituelen instellen die hem klaarstomen voor de belangrijke momenten van jullie dag. Allereerst is het belangrijk om de momenten te herkennen die gunstig zijn voor de maaltijden en voor het slapengaan.

De beste momenten om rustig borstvoeding te geven, zijn de momenten dat hij rustig wakker is. Je kleintje is wakker en observeert de wereld om zich heen aandachtig zonder te proberen zuigen. Als hij op dit moment goed gevoed wordt, zal hij de borst minder opzoeken bij het slapengaan.

Herkennen wanneer de baby moe is

Hij wrijft over zijn oor, hij wordt snel boos, hij heeft gegeten en goed gespeeld en hij is nu al anderhalf uur wakker: je baby is misschien wel moe. Probeer de tekenen van vermoeidheid bij je baby te herkennen zodat je hem kan laten rusten in zijn wiegje of bedje, voordat hij te boos wordt of de borst vraagt om in slaap te vallen. Zelfs als je baby niet meteen gaat slapen, zal hij graag naar zijn mobiel kijken en luisteren naar de geluiden rondom zich heen en dan rustig in slaap vallen als hij het nodig heeft.

Een overgangsobject als gezelschap voor je baby

Bied hem een overgangsobject aan dat de verbinding legt tussen mama, papa en zijn bedje, en dat heel handig zal zijn wanneer hij naar een kinderdagverblijf of een kinderverzorgster gaat. Kies een zacht dekentje waarmee je enkele nachten hebt geslapen, zodat het jouw geur draagt. Hou dit de eerste dagen of zelfs weken tegen je aan, samen met je baby. Praat voor het slapengaan met het dekentje en vraag het om je baby goed gezelschap te houden, leg vervolgens aan je baby uit dat hij niet alleen is. Je partner zal ook voor een goede overgang kunnen zorgen door jullie baby wiegen, hem slaapliedjes toezingen en hem te knuffelen. En dit zonder naar melk te ruiken en je kleine gulzigaard trek te doen krijgen. 

Wat moet ik doen als de baby een grote zuigbehoefte heeft

Sommige baby's hebben meer behoefte om te zuigen dan anderen en zouden de hele dag aan de borst kunnen hangen. Maar helaas, je hebt nog veel andere dingen te doen en je zou terug een beetje onafhankelijk willen worden, voor zover dat mogelijk is.

Als de baby de weg naar z'n duim niet vindt, is de eerste oplossing waar we aan denken natuurlijk de fopspeen. Maar het gebruik hiervan in combinatie met borstvoeding is omstreden. Het risico bestaat dat je baby verward raakt tussen tepel en fopspeen en vervolgens borstvoeding gaat weigeren. Maar geen paniek, doe wat je het beste lijkt voor je baby. Hij zoogt nu al enkele maanden goed: er is dan weinig kans dat hij verward raakt. 

Zuigt hij niet altijd even goed, heeft het lang geduurd voor de borstvoeding een beetje lukte en verloopt het nog altijd niet helemaal optimaal? Geef hem dan geen fopspeen. Je kan ook je (goed gewassen) pink (of die van jouw partner) opkrullen en in zijn mondje steken om zo de zuigbehoefte wat te kalmeren.

Het essentiële slaapritueel

Het een beetje donker maken, een rustgevend liedje, wat babypraat, een vrij lange knuffel, en het is bedtijd! Kies zelf het juiste ritueel voor je baby. Als je echter het gevoel hebt dat hij boos wordt en naar de borst zoekt terwijl hij al goed heeft gegeten, is het misschien het ideale moment om hem aan de zorgen van papa over te laten.

En wat als hij niet alleen in slaap valt bij een oppasser?

Vertrouw erop dat je baby in staat is om zich aan te passen aan veranderingen en zijn ritme te vinden buiten de gezellige cocon die je voor hem hebt gecreëerd. Aarzel niet om hem uit te leggen hoe het dagelijkse verloop bij de kinderverzorgster of de crèche zal zijn, hij kan al heel wat dingen begrijpen.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages