De huid van baby

Navel

Zolang je baby in je buik verbleef, voedde je hem via de navelstreng. Van zodra hij je lichaam verliet, werd die navelstreng doorgeknipt, vaak door de papa. Zijn hele leven lang zal je kindje daarvan in het midden van zijn lichaam het litteken meedragen, namelijk de navel. Na enkele dagen is de navelstreng verdroogd en valt hij af. In iedere materniteit wordt de navelstreng op een andere manier verzorgd. Het belangrijkste is dat de navel altijd proper is en zo droog mogelijk blijft. 

De navel is het litteken van de navelstreng. Hij ziet er bij iedereen anders uit: bij sommige trekt hij naar binnen toe, bij anderen staat hij een beetje naar buiten. Er is geen voorschrift voor hoe een navel er moet uitzien. Soms gaat de navel uitpuilen: dat is een navelbreukje. Meestal verdwijnt dat vanzelf na het eerste levensjaar, anders zeker voor het derde jaar, als de buikspieren wat steviger worden. Het is dus niet nodig om er een pleister over te kleven of het af te spannen, dat heeft geen enkel effect. Als het een grotere breuk is of als de breuk aanhoudt tot na zijn derde verjaardag, laat je er best een arts naar kijken.


Goed om te weten:

Vloeit er vocht uit het naveltje enkele dagen na het afvallen van de navelstreng, desinfecteer de wonde dan met een antisepticum zoals chloorhexidine. Als er granulatieweefsel of etter ontstaat, waarschuw je best de dokter.

 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages