Mama of papa worden

Mama of papa worden is een ervaring waarop je nauwelijks wordt voorbereid. 

Je enige referenties zijn vaak wat je ouders je zelf meegaven en wat je zelf hebt meegemaakt. En die ervaringen kunnen sterk verschillen tussen beide partners. Die meningsverschillen kunnen soms aanleiding geven tot verhitte discussies over hoe je je kind gaat opvoeden. Dan is het vaak verleidelijk om het antwoord in je omgeving te vinden bij mensen die meer ervaring hebben. Maar als je echt succes wilt boeken, dan kan je de weg beter samen afleggen en een evenwicht vinden met z’n drieën mits het sluiten van enkele compromissen.

Je zal ook wel wat kennis opgedaan hebben door het lezen van boeken of tijdschriften over dit onderwerp. Maar spijtig genoeg is niet elke situatie dezelfde. Elk kind is verschillend. De kersverse ouders Het privilege van ‘ bij de groten te horen ’ De baby is natuurlijk heel klein en breekbaar,maar als je denkt dat ze er klaar voor zijn, laat je kinderen dan uitvoerig kennismaken met hun nieuwe broertje of zusje. Ze vinden het  heerlijk om het kleine wezentje te aaien en zijn apetrots wanneer ze het in de armen mogen houden, stevig in een zetel genesteld, onder jouw waakzaam oog en misschien ook onder dat van een camera. Wanneer ze ziek zijn, hou je ze natuurlijk beter wat op afstand. Een virus dat bij een kind een banale verkoudheid veroorzaakt, kan bij een pasgeborene een ernstige aandoening van de luchtwegen uitlokken.

Stel papa of opa en oma voor om een activiteit ‘ onder groten ’ te organiseren: waarom geen etentje op restaurant, een bezoekje aan de zoo of een film in de bioscoop? Net zoals jij de tijd nodig hebt om de ouder te worden van je pasgeboren baby hebben je andere kinderen de tijd nodig om grote broer of zus te worden. moeten nieuwe strategieën uitwerken om zich aan te passen. Sommige daarvan zullen identiek zijn voor alle kinderen, andere zijn dan weer specifiek voor elk kind. Dat is nu net het moeilijke aan ouder zijn.

Nog meer dan allerhande advies over wat je moet doen, heb je vooral steun nodig bij het ontwikkelen van je eigen vaardigheden om ouder te worden. Leer vertrouwen hebben in jezelf en verder te gaan op je eigen intuïtie. Op die manier kan je je kinderen pas echt begeleiden. In eerste instantie neemt een baby bijzonder veel tijd in beslag en zal je echt niet weten wat eerst te doen. Die kleine spruit eist vooral veel ruimte op van je affectieve leven.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages