Je baby is 10 maanden oud

Je baby is 10 maanden oud

Tien maanden vol ontwikkelen en emoties … je kleine baby bestaat niet meer. In plaats daarvan kwam er een echt kindje in de plaats dat altijd in beweging is. Wat een genot om hem te zien groeien!

De eerste stapjes

Na de zithouding en het verkennen op handen en knieën, leert je baby nu rechtop staan! Dit is een essentiële stap in de ontwikkeling van je baby. Maar ook hier zijn er geen absolute regels. Sommige baby’s stappen al wanneer ze negen maanden zijn terwijl anderen vijftien maanden wachten om hun eerste stapjes. Begeleid je kleintje bij het leren stappen, maar forceer hem niet.

Spelletjes die de motoriek bevorderen!

Wat vindt de baby het heerlijk om dingen te pakken! Nu kan hij, zittend, kruipend of staand op zijn benen, gemakkelijk alles aanraken wat binnen zijn bereik ligt. Om hem daarin te begeleiden en te voorkomen dat hij zich volop op je spullen stort, kies je best voor speelgoed dat de fijne motoriek bevordert. Vormdozen of stapelringen zijn populair bij baby's. Zelfs als hij er niet meteen in slaagt, zijn dit activiteiten die hij met plezier zal uitoefenen.

Ook zul je soms verbaasd staan dat je kleine boefje van amper tien maanden oud snel genoeg is om je tas, wasmand of bloempot leeg te plunderen. Geef hem een lage bak of mandje waarin je een heleboel alledaagse voorwerpen - kleine plastic kommen, lepels of zijn speelgoed - binnen handbereik aanbiedt. Zo kan hij oefenen om het volledig leeg te maken en vervolgens weer bij te vullen.

Twee dutjes of niets

Je kleintje dat zo veel beweegt heeft nog steeds veel slaap nodig, zo'n vijftien uren per dag: het is vermoeiend om de hele dag de uitdagingen des levens aan te gaan! Hij doet 's morgens een klein dutje en enkele uren na het eten nog een langer dutje. Wat de nacht betreft, kan het allemaal een beetje hectisch verlopen. Het is goed mogelijk dat hij je 's nachts weer roept. Blijf ondertussen geduldig en stel je kleine (b)engel gerust.

Appels en peren

Wat betreft de voeding breekt er een nieuwe fase aan van verdere diversificatie, daar waar we de vorige maand even zijn gestopt. Melk blijft belangrijk en vlees moet beperkt worden, evenals vette en zoete producten. Appel- en perencompotes zijn waarschijnlijk de favoriet van je kleine spruit.

Eet hij op dit moment weinig? Hij heeft betere dingen te doen, zoals spelen en proberen op te staan. Bovendien kan een groeiende tand ook pijn doen en hem aanmoedigen om de voorkeur te geven aan flessen in plaats van groentepuree! Maak je geen zorgen, baby's beschikken over de vaardigheid om zichzelf te reguleren. Vroeg of laat komt alles weer terug zoals het was. Het belangrijkste is dat we hem niet dwingen om te eten.

Wat betreft de consistentie kun je nu minder gladde puree proberen en meer gerechten met textuur aanbieden. Sommige kinderen hebben een langdurige voorliefde voor puree en anderen hebben liever stukjes om op te kauwen. Veel hangt ook af van de tanden van je baby.

Wat je baby al kan

  • Hij klapt in zijn handen
  • Hij neemt slechts twee dutjes
  • Hij houdt ervan om tassen, dozen enz. te legen
  • Hij tilt zichzelf op om te gaan staan
  • Hij houdt van puree met textuur
  • Hij geeft je knuffels en kusjes
  • Hij stelt verschillende lettergrepen "a-ma-da" samen

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages