De eerste honderd dagen

Pasgeborene met papa

Tijdens de eerste honderd dagen heeft je baby vooral jou en je armen, knuffels en aandacht nodig.

Het begin is niet altijd even gemakkelijk, zowel op fysiek als mentaal vlak: huilbuien, slapeloze nachten, krampjes ... Hebben we het nu over jou of over je baby? ;-) Troost je: hoe meer tijd er voorbijgaat, hoe vlotter alles loopt.

Waarom de eerste honderd dagen?

Deze periode, ook wel 'de kaap van drie maanden' of '100 dagen van anarchie' genoemd, wordt veelal gekenmerkt door het gebrek aan een vast ritme. De baby maakt voorlopig nog geen onderscheid tussen dag en nacht, heeft geen vaste eet- of slaapmomenten en heeft vooral nood aan jouw warme lijf. Nogal wiedes: je baby heeft er negen maanden in een lekker knusse bubbel gezeten en valt nu ten prooi aan allerlei nieuwe prikkels die hij niet kent. Ook jij hebt deze 3 maanden nodig om je aan te passen aan je allerkleinste, zijn behoeften te begrijpen en daarop te kunnen reageren.

Slapen en eten

Alle jonge ouders hebben een slaaptekort. Zeker tijdens de eerste honderd dagen, wanneer je baby nog elke paar uur gevoed moet worden. Kortweg: je kindje slaapt als het moe is en wordt wakker als het honger heeft, zowel overdag als 's nachts. De eerste veertien dagen moet een kindje zelfs minstens elke twee à drie uur eten. Als hij dan eens wat langer doorslaapt, moet je hem dus nog wakker maken ook ...

Het is niet ongebruikelijk dat baby's last hebben van kolieken tussen de periode dat ze twee weken tot drie maanden oud zijn. De ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel is geen pretje voor jouw baby. Als je baby vaak wriemelt of zich opspant terwijl hij huilt, kan dit wijzen op kolieken.

Huilen is normaal 

Een pasgeborene kan veel huilen en daarop zijn maar weinig ouders voorbereid. Deze huilbuien zijn soms moeilijk te verdragen en soms kan je geen soelaas bieden: nadat je de luier van je baby hebt vervangen, hem hebt gevoed en in slaap hebt proberen wiegen, is er niets veranderd en blijft hij huilen. Soms is het enige wat je kunt doen om antwoord te bieden op zijn tranen er gewoon voor hem zijn. Laat je baby niet alleen huilen. Door hem in je armen te nemen en zacht tegen hem te praten, laat je hem weten dat je er bent en leg je de basis voor een goede hechting. Hij zal beetje bij beetje kalmeren door aanwezigheid en beseffen dat je er altijd zult zijn voor hem, ook wanneer het niet goed gaat: een mooie boodschap voor je kind!

Aanpassing aan dit nieuwe leven

Deze eerste maanden zijn niet enkel moeilijk en bijzonder voor je baby, maar ook voor jou. Je leven is drastisch veranderd en je wordt (hoe goed voorbereid je ook bent) in je nieuwe rol als moeder gedropt. Ook voor je partner is deze periode van groot belang: hij ontmoet jullie kind echt voor het eerst. Het komt erop neer dat de baby en iedereen rondom hem deze honderd dagen nodig hebben om zich aan te passen.

En na honderd dagen?

Elke baby is uniek. Dat wil zeggen dat het best kan dat de baby van je beste vriendin al na twee maanden zijn ritme heeft gevonden, terwijl die van jou ook na de kaap van honderd dagen nog geen enkel ritme lijkt te hebben. Volg het ritme van je kleintje want dat is de beste manier om naar zijn behoeften te luisteren. Hoewel deze periode nogal zwaar lijkt voor jonge ouders, gaat de tijd zo snel dat deze gauw achter je zal liggen. Om je te helpen doorzetten, kan je het beste focussen op alle prachtige momenten: de eerste glimlachjes, geluidjes en alle liefde tussen jou en je kind. Aarzel tenslotte niet om de even de tijd te nemen voor jezelf. Zoals het spreekwoord luidt: er is een dorp nodig om een kind groot te brengen!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages