Duim en fopspeen: afleren of niet

Er zit geen regelmaat in: het ene kind heeft veel meer behoefte aan zuigen op een speen of duim dan het andere.

De eerste maanden kan dat ook helemaal geen kwaad, integendeel: zuigen is goed voor de ontwikkeling van de kaak en voor het gevoel in de mond. Vanaf het doorkomen van de eerste tandjes is het evenwel beter om die gewoonte af te leren. Bij baby’s die vaak zuigen kunnen de boventanden niet goed groeien, of zouden ze later scheef kunnen gaan staan. Bovendien wordt de ontwikkeling van het verhemelte beperkt, en wordt het praten moeilijker omdat door het vele zuigen de tongpunt slapper wordt. 

Het is dus beter om het gebruik van een speen of het zuigen op de duim nu al te beperken. Hoe pak je dat aan? Een handige truc is om de speen of duim uit het mondje van je kind te halen eens het slaapt. Daarnaast kun je ’s nachts een pleister om zijn duim doen, er een vingerpoppetje opzetten of hem een handschoen aantrekken. 

Overdag kun je de duim of speen uit zijn mondje halen en hem vervolgens afleiden of een andere vorm van troost bieden. Neem hem bijvoorbeeld bij je op schoot, doe een spelletje of vertel een verhaaltje. Beloon hem met enthousiaste complimentjes als hij niet zuigt. 

Je hoeft niets te overhaasten: je kindje heeft nog wel even tijd om van zijn speentje af te raken. Bouw dus langzaam af, en voorzie telkens genoeg tijd om je kleintje te laten wennen.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages