Abc van huidproblemen bij je baby

Er zijn verschillende problemen die invloed kunnen hebben op de gevoelige huid van je baby. Het ABC van Le Chat helpt je om ze te herkennen en ze op een juiste manier te behandelen.

Aardbeivlek

Niet te verwarren met wijnvlek of angioom. De roze of rode vlekken – soms met bultjes - verschijnen enkele dagen na de geboorte. Soms groeien ze daarna nog. Rond de leeftijd van zes maanden beginnen de vlekken meestal te verdwijnen, maar dat kan lang duren, soms zelfs tot de leeftijd van vijf jaar. Te grote of vervelende aardbeivlekken kunnen weggehaald worden.

Babyeczeem

Atopische dermatitis of babyeczeem is een erfelijke aandoening die vanaf de derde maand na de geboorte kan opduiken. Meestal is dat in het aangezicht, soms in de knieholten of elleboogplooien. Er verschijnen rode vlekken en de huid is droog, jeukt, schilfert en prikt. Er ontstaan blaasjes of huiduitslag die ook vochtig kunnen zijn. Warmte en materialen zoals zeep of wol maar ook stress, voedselallergenen of pollen kunnen dit eczeem verergeren. Een aangepaste medische behandeling is nodig.

Droge huid

Ook baby’s kunnen, net zoals volwassenen, last hebben van een droge huid. De natuurlijke vetlaag van de huid verdwijnt, de huid verstrakt en wordt gevoelig. De zon – zeker in combinatie met water -, droge, koude winterlucht en te droge lucht binnenshuis door verwarming kunnen oorzaken zijn van een droge huid bij baby’s. Wees dus alert! Om de kleertjes van je baby te wassen, kan je Le Chat Baby gebruiken, een wasmiddel dat gespecialiseerd is voor de gevoelige huid van je kleintje.

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huidontsteking. Vaak treden er verschillende symptomen tegelijk op, zoals jeuk en rode vlekken, afschilfering van de bovenste lagen van de huid, kleine pukkeltjes of blaasjes. Leer hier meer over eczeem en ontdek enkele tips van Le Chat.

Hormonale pukkeltjes

Ongeveer drie weken na de geboorte, en soms ook nog enkele weken later, kunnen rode puntjes verschijnen op het gezicht en de nek van je baby. Ze worden veroorzaakt door de hormonen van de mama die nog in het bloed aanwezig zijn en zullen na een tijdje vanzelf verdwijnen.

Luierdermatitis

Urine en stoelgang kunnen zeer irriterend zijn voor de babyhuid en luieruitslag veroorzaken. Wrijving langs de billen kan de uitslag erger maken, zeker als de luier vuil is. Verschoon je baby daarom regelmatig en gebruik geen gewone zeep of geparfumeerde vochtige doekjes. Wrijf de billetjes in met zinkzalf of zinkolie. Gebruik je wasbare luiers? Lees hier hoe je ze moet wassen om irritaties te vermijden.

Melkkorstjes

Zie je gelige of witachtige korstjes verschijnen op het voorhoofd van je pasgeborene? Dat is een onschuldige vorm van seborroïsch eczeem of berg. Je kan de huid inwrijven met babyolie, eventjes laten inwerken en dan zachtjes afwassen. Na enkele dagen verdwijnen de melkkorstjes meestal.

Wijnvlek

Een angioom of wijnvlek is roze tot paarsachtig van kleur, en verschijnt het vaakst in het gezicht en de hals, doordat kleine haarvaatjes rond een bepaalde plek uitzetten. De huidafwijking is niet erfelijk en verdwijnt ook nooit spontaan. De vlekken kunnen chirurgisch helderder gemaakt worden met een laser of met een behandeling met bètablokkers om de bloeddruk in die bloedvaten te beïnvloeden.

In samenwerking met Le Chat.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages