Alarmsignalen

Bij de allerkleinsten kan elke gedragswijziging een indicatie zijn dat er iets mis is.

Wees aandachtig bij:

  • Een gewijzigd slaappatroon : abnormaal lang of eerder verstoord doordat hij vaak wakker wordt.
  • Aanhoudend gehuil dat soms door merg en been gaat.
  • Koorts (rectaal gemeten hoger dan 38 °C).
  • Geen eetlust.
  • Herhaaldelijk braken.
  • Een aanhoudende vloeibare stoelgang.
  • Vlekjes op zijn huid.
  • Een bleke huid, cyanose (blauwe lippen, een blauwe lipomtrek, blauwe vingertoppen of teentjes), overmatig zweten tijdens de slaap.


Wat doe je eraan ?
Als je baby een van deze kenmerken vertoont, wacht dan niet om de dokter te contacteren. Vooral als je kindje nog erg klein is, moet je snel reageren.

Koorts

Geef hem iets tegen de koorts
Zorg ervoor dat je altijd paracetamol in huis hebt. Vraag raad aan je dokter om te weten wat je hem mag toedienen, in welke hoeveelheid en wanneer. De dosis laat zich meestal berekenen in functie van het gewicht. Aangezien dit gewicht constant evolueert, is het aangeraden om het telkens goed te verifiëren.
De gebruikelijke dosis paracetamol : 15 mg per kg lichaamsgewicht om de 6 uur, met een maximum van 60 mg per kg en per dag.
Wijze van toediening: de producten die in de handel te koop zijn worden oraal ingenomen maar bestaan ook als suppositoire. Vraag je dokter naar de juiste gebruikswijze en om een voorschrift, zodat je er altijd over beschikt.

Geef je kind een lauw badje
Het geneesmiddel begint na 15 tot 30 minuten te werken. Indien hij de koorts niet goed verdraagt, maak dan een badje klaar waarvan de temperatuur ongeveer 35 °C bedraagt (2 °C minder dan zijn lichaamstemperatuur). Leg hem in het bad
gedurende een tiental minuten. Droog hem goed af en dek hem luchtig toe. Opgelet: geef hem vooral geen koud bad.

Laat je baby drinken
Een baby met koorts heeft een versnelde ademhaling, zweet en verliest bijgevolg vocht. Laat hem dus regelmatig drinken.


Hoesten


Men zegt dat hoest ‘ de waakhond van de longen ’ is. Hoesten is in feite een reflex die we hebben op het evacueren van slechte dingen: van zodra de wand van de luchtwegen, die beginnen bij het puntje van de neus en uitlopen beneden in de longpijptakken, geïrriteerd raakt of zodra de luchtwegen verstopt raken, begin je te hoesten. Hoesten is tegelijkertijd een symptoom en een afweermiddel : als je baby verkouden is, kan hij hoesten om zichzelf van slijmen te verlossen. Observeer zijn hoest om hem duidelijk te kunnen omschrijven aan je dokter :

hoest hij vooral ’s nachts of ’s morgens ? is het een droge, een vette of een ‘ blafhoest’ ? zijn het plotse hoestaanvallen of hoest hij op regelmatige basis ? komt de hoest voor als je baby drinkt ? Als je baby last heeft van slijmen, help hem dan om die op te halen : geef hem voldoende te drinken. zorg dat de lucht binnenshuis niet te droog of niet te vochtig is. maak zijn neus schoon met wat fysiologisch serum. geef je baby geen hoestsiroop zonder doktersadvies : dat kan het loskomen van hinderlijke fluimpjes tegengaan.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages