Help, mijn kind heeft luizen!

mijn kind heeft luizen

Met de start van het schooljaar duiken jammer genoeg ook vaak die vervelende hoofdluizen weer op. Je kindje speelt samen met vriendjes en voor je het weet, heb je het ook zitten. Hoe behandel je luizen het best en kan je ze ook voorkomen? Je leest het hier.

Luizen zijn witte beestjes die 2 tot 4 millimeter groot worden. Ze voeden zich met bloed door in onze hoofdhuid te bijten. Dat wondje begint dan meestal te jeuken. In tegenstelling tot vlooien, kunnen luizen niet springen. Ze zitten het liefst op een warme plek, zoals tussen het haar op ons hoofd. De luizen zelf kunnen namelijk niet goed tegen de kou, maar de hun eitjes, neten genoemd, jammer genoeg wel.

Hoe verspreiden luizen zich?

Mensen kunnen hoofdluizen doorgeven als hun hoofden elkaar raken. De luis kruipt zo van de ene persoon over naar de andere. Omdat kinderen op school vaak dicht bij elkaar zitten en samen spelen, kunnen luizen zich in de klas makkelijk verspreiden. Vervolgens verspreiden zij de luizen ook vaak onder hun familieleden. Het krijgen van luizen heeft ook niets met hygiëne te maken. Zelfs al was je het haar van je kind regelmatig, elk kind kan luizen krijgen.

Hoe weet ik of mijn kind luizen heeft?

Als de school melding maakt van luizen of je kind vaak aan het hoofd krabt, is het belangrijk om je kind meteen te controleren. Controleer dan tussen de haren, vooral op jeukende plekken, achter de oren, onder de paardenstaart en in de nek. Meestal zie je hoofdluizen bewegen of ontdek je de neten in de vorm van kleine, grijswitte puntjes die aan het haar kleven. Volg dan deze stappen:

  1. Laat je kind voorovergebogen over de wasbak of het bad zitten. Maak het haar zeer nat met lauw water.
  2. Wrijf het haar in met veel conditioner, maar spoel het niet uit.
  3. Kam de knopen uit met een normale kam.
  4. Kam daarna met een speciale luizenkam met extra fijne tandjes. Kam steeds van achter naar voor, dus van de nek naar het voorhoofd. Start bij het ene oor en schuif telkens op tot je aan het andere oor komt. Duw de kam daarbij goed tegen de hoofdhuid om de neten mee te krijgen.
  5. Veeg na elke beweging de kam af aan wit keukenpapier om te kijken of je luizen uitgekamd hebt. Verwijder ook de luizen van tussen de kam.
  6. Laat je kind daarna rechtop zitten.
  7. Herhaal de vorige stappen met de luizenkam, maar in de andere richting, van het voorhoofd naar de nek.
  8. Spoel daarna het haar uit en droog het met een handdoek.

Heb je luizen ontdekt bij je kind? Controleer dan nadien ook de rest van het gezin. De luizen kunnen zich namelijk al verspreid hebben. Meld het ook aan de school of de kinderopvang zodat de rest van de klas ook gecontroleerd kan worden. Anders blijft het probleem steeds terugkeren.

Hoe behandel ik luizen?

Bij de apotheek kan je een speciale luizenshampoo halen om het haar van je kind mee te wassen. Herhaal daarna de stappen met de luizenkam elke 3 dagen tot je geen enkele luis meer vindt.

Leg de gebruikte kammen en borstels minstens 5 minuten in heet water van 60°C. Was ook alle kussenslopen en handdoeken die je kind gebruikt telkens op 60°C. Spullen die je niet, of moeilijker, kan wassen, leg je het best 48 uur lang apart of zelfs in de diepvriezer.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages