Je baby heeft een oorontsteking

Je baby heeft een oorontsteking

Oorontstekingen komen vaak voor bij baby's tussen zes maanden en twee jaar. Dit is grotendeels onzichtbaar voor de ouders maar kan erg pijnlijk zijn voor de baby. We helpen je om een oorontsteking bij je kleintje te herkennen.

Wat is een oorontsteking? 

Er bestaan drie verschillende soorten ontstekingen van het oor: een buitenoorontsteking, een binnenoorontsteking of een middenoorontsteking. Deze laatste is de meeste voorkomende oorontsteking bij baby’s.

Hoe herken je een oorontsteking?

Een buitenoorontsteking, beter bekend als zwemmersoor, is pijnlijk, vooral bij aanraking van het oor. Er is sprake van etter en jeuk, waardoor je baby zijn oortje vaak aanraakt, wat er dan weer voor zorgt dat het meer pijn doet.

Een middenoorontsteking is niet steeds pijnlijk en kan daarom makkelijk onopgemerkt voorbij gaan. Dat maak het moeilijk om te herkennen dat je baby een oorontsteking heeft. Als je kind minder eetlust heeft, vaak zijn oor aanraakt, minder snel reageert als je hem roept, vaak lastig is, een loopneus en aanhoudend koorts heeft, kan dit erop wijzen dat hij een oorontsteking heeft.

Waarom heeft mijn baby een oorontsteking?

Bij een middenoorontsteking is er wellicht sprake is van een virus of bacterie. Het middenoor is met de neusholtes verbonden door de eustachiusbuizen. De eustachiusbuizen zijn erg smal en kort bij kleine kinderen. Een verkoudheid volstaat al om ziektekiemen het oor te laten besmetten. Een oorontsteking is echter niet besmettelijk. Heeft je kindje een binnenoorontsteking, dan is dat wellicht het resultaat van een onbehandelde (en vaak onopgemerkte) middenoorontsteking.

Maar het zijn niet alleen virussen of bacteriën die een oorontsteking kunnen veroorzaken, vooral als die steeds weer terugkomt: het kan ook te wijten zijn aan een intolerantie voor koemelkeiwitten, een onopgemerkte gastro-oesofagale reflux of een dikke vegetatie.

Een oorontsteking behandelen

Aarzel niet om je kinderarts te raadplegen. Een slechte behandeling van een oorontsteking kan leiden tot herhaalde ontstekingen, of zelfs een ernstige vorm waarbij het vocht zich ophoopt achter het trommelvlies. Deze oorontstekingen, die meer dan drie maanden aanhouden, kunnen het gehoor van je baby aantasten.

Een antibioticakuur is niet noodzakelijkerwijs verplicht. Er kunnen druppels voorgeschreven worden om de ontsteking te luwen. Wanneer een kind meerdere oorontstekingen per jaar heeft, gehoorverlies waargenomen wordt of een ernstige oorontsteking niet spontaan verdwijnt, kunnen behandelingen – zoals het plaatsen van buisjes of verwijderen van de vloeistof achter het trommelvlies – zinvol zijn. Je arts zal je doorverwijzen naar een KNO-arts indien dit nodig lijkt.

Kunnen oorinfecties vermeden worden?

  • Was je handen en de handen van je kind regelmatig, vooral als je thuiskomt.
  • Reinig de neus van je baby meerdere malen per dag met een zoutoplossing als zijn neus loopt om de neus gemakkelijker vrij te maken.
  • Vermijd het geven van een flesje als hij ligt: de vloeistof kan in het oor terechtkomen.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages