Neus-, keel- en oorontstekingen bij kinderen: wat kan je doen?

Neus-, keel- en oorontstekingen bij kinderen

Neus-, keel- en oorontstekingen komen heel vaak voor bij jonge kinderen. Zij zijn gevoeliger voor de verschillende virussen die deze problemen meestal veroorzaken. Lees hier alles over de belangrijkste NKO-ziektes bij kinderen en hoe je ze kan herkennen.

Klassieke verkoudheid bij kinderen

Een verkoudheid is de alledaagse term voor een virale infectie van de bovenste luchtwegen. Een verkoudheid komt het vaakst voor in de herfst- en wintermaanden. Na de zomer moet ons lichaam de koudere buitentemperaturen gaan neutraliseren met onze lichaamswarmte. Een jong kind is daar nog niet zo goed in omdat zijn immuunsysteem nog niet zo sterk is. Verkoudheden zijn zowel teken van een verminderde afweer als een hulpmiddel voor het opbouwen van een goede afweer.

Acute middenoorontsteking bij kinderen

Een acute oorontsteking is meestal een gevolg van een ernstige verkoudheid. De slijmvliezen in neus en keel zwellen op en zorgen ervoor dat de buis van Eustachius, de verbinding tussen het middenoor en de neus-keelholte, dicht gaat zitten. Bij een oorontsteking stapelt vocht zich dan op achter het trommelvlies, dat vervolgens bol staat door de verhoogde druk. Het kan dat er daardoor een gaatje komt in het trommelvlies waar vervolgens ontstekingsvocht uit komt.

Bij jonge kinderen is de buis van Eustachius nog onvolledig ontwikkeld, waardoor ze veel vatbaarder zijn voor een oorontsteking. Ongeveer 40% van de kinderen tot 1 jaar en 70% van de kinderen tot 2 jaar maken één of meerdere acute oorontstekingen door. Het oor doet dan pijn, vooral als je het aanraakt. Kinderen krijgen ook meer pijn als ze liggen en hun gehoor kan verminderen. Je kind kan ook koorts hebben, prikkelbaarder zijn, ’s nachts moeilijker slapen, buikpijn hebben, slecht eten of drinken en last hebben van braken of diarree.

Als er vocht in het oor zit, dep dan regelmatig de oorschelp droog en was daarna je handen. Ga niet met een oorstaafje in het oor. Reinig ook alles dat in contact kwam met het ontstekingsvocht uit het oor. Een acute oorontsteking geneest vanzelf na een aantal dagen. Je kan in overleg met je huisarts een pijnstiller geven om pijn en koorts te verzachten. Als de oorontsteking een gevolg is van een verkoudheid, kan je de neus spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Verdwijnt de pijn of de koorts niet na 2 tot 3 dagen, raadpleeg dan zeker een dokter.

Keel- en amandelontsteking bij kinderen

Bij kinderen wordt een keelontsteking meestal veroorzaakt door een virus, ook vaak in combinatie met een verkoudheid. De belangrijkste symptomen zijn koorts en keelpijn, lusteloosheid en een gebrek aan eetlust, maar soms ook neussymptomen, oorpijn, hoesten of huiduitslag. Soms gaat een keelontsteking ook samen met een amandelonsteking. Een acute keel- of amandelenontsteking herstelt meestal spontaan na een week.

Er zijn wel enkele stappen die je kan nemen om de pijn te verzachten:

  • Regelmatig drinken
  • Zure dranken vermijden
  • Op een snoepje of keelpastille zuigen
  • Voldoende rusten
  • Zacht voedsel eten

Het overdragen van het virus kan je voorkomen door een goede handhygiëne.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages