Urineweginfecties bij baby's

Huilende baby

Terwijl een urineweginfectie bij volwassenen iets is dat makkelijk kan worden opgespoord en opgelost, is dat bij baby's een heel ander verhaal. 

Wat is een urineweginfectie?

Baby's onder de twee jaar lijden geregeld aan urineweginfecties waarbij het nierbekken ontstoken is. Om een betrouwbare diagnose te stellen, doet de arts een cytobacteriologisch onderzoek van de urine of ECBU. Als je baby een nierbekkenontsteking heeft, is dat duidelijk af te lezen uit dat onderzoek. In de eerste drie levensmaanden komen urineweginfecties vaker voor bij jongens; daarna zijn vooral kleine meisjes er vatbaar voor.

Het is voor zuigelingen of jonge kinderen moeilijk om de oorzaak van hun pijn aan te wijzen. Daarom is het nodig waakzaam te blijven. Kijk eerst of er sprake is van hoge koorts, en als het kind jonger is dan 3 maanden, moet de urine in de volgende gevallen worden geanalyseerd:

  • je baby is een jongen,
  • je baby heeft al eerder een urineweginfectie gehad,
  • je baby heeft al 48 uur meer dan 39°C koorts,
  • je baby heeft een slecht immuunsysteem.

Behandelingen 

In de eerste uren na de resultaten van de analyse steunt de behandeling op het nemen van antibiotica. Achtenveertig uur later biedt het laboratorium een nauwkeurigere analyse van de infectie: de verantwoordelijke bacterie is dan geïdentificeerd. Wees niet verbaasd als je arts het voorschrift na twee dagen verandert.

Als de toestand van de baby niet verbetert door het gebruik van antibiotica zal een ziekenhuisopname overwogen worden om elk risico op sepsis te vermijden. Kinderen jonger dan drie maanden worden automatisch opgenomen in het ziekenhuis en krijgen antibiotica via een infuus. Oudere kinderen krijgen eerst een infuus en daarna een orale behandeling.

Kan je urineweginfecties voorkomen?

Deze urineweginfecties zijn vaak te wijten aan de aanwezigheid van microben in het spijsverteringskanaal. Bij meisjes bevindt de anus zich zeer dicht bij het urinaire apparaat; controleer na elke plasbeurt of ze goed vegen, van voor naar achter.

Is een urinewegontsteking ernstig tijdens mijn zwangerschap?

Zonder het te weten, hebben sommige zwangere vrouwen ziektekiemen in hun urine. Tijdens de zwangerschap kan een urinewegontsteking ernstige gevolgen hebben, zoals het risico om de ziektekiemen door te geven aan de baby en het risico op een voortijdige bevalling. Daarom wordt er bij elke zwangerschapsconsultatie een urineteststrip uitgevoerd.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages