Wat is buikgriep bij kinderen?

Wat is buikgriep bij kinderen?

Buikgriep is een van de meest vervelende vormen van griep waarvan je doorgaans tot een week out bent. Ook bij baby’s en kinderen komt deze ziekte vaak voor. Lees hier alles wat je wil weten over buikgriep bij kinderen.

Buikgriep is een maag- en darminfectie waarbij het slijmvlies ontstoken is. Meestal wordt buikgriep veroorzaakt door een virus, maar soms is een bacterie de boosdoener. Bij volwassenen wordt buikgriep het vaakst veroorzaakt door het norovirus.

Is buikgriep besmettelijk?

Buikgriep is zeer besmettelijk. Daarom is de kans groot dat als iemand in je gezin buikgriep heeft, de rest van het gezin het ook zal krijgen. Je raakt meestal besmet via ongewassen handen, nadat je in contact komt met ontlasting, braaksel of speeksel of via de lucht doordat de zieke persoon hoest of niest. Zelfs als iemand geen symptomen meer heeft, kan hij het virus nog overdragen. Je blijft namelijk nog tot 3 dagen na het verdwijnen van de klanten besmettelijk. Je kan echter ook besmet geraken via een bacterie, bijvoorbeeld door vervallen voedingswaren te eten of besmet water te drinken.

Wat zijn de symptomen van buikgriep?

Binnen 1 à 3 dagen na besmetting ontwikkelen de eerste symptomen zich. De meest voorkomende symptomen bij buikgriep zijn diarree en braken. Daarnaast komen ook misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn en koorts soms voor. Het belangrijkste gevolg van buikgriep is uitdroging, zeker in combinatie met braken en koorts. Vooral bij kinderen onder de 2 jaar en mensen ouder dan 70 is het risico op uitdroging groter.

Uitdroging herken je aan de hand van deze symptomen:

 • Erg veel dorst hebben
 • Niet of weinig plassen
 • Sufheid
 • Duizeligheid of flauwvallen

Bij ernstige uitdroging komen daar deze symptomen bij:

 • Verwardheid
 • Een snelle ademhaling
 • Een snelle hartslag
 • Koude armen en benen

Wat kan ik doen bij buikgriep bij kinderen?

Bij buikgriep, en zeker bij kinderen, is het dus belangrijk om heel veel te drinken. Geef je kind voldoende water, thee of bouillon in kleine hoeveelheden. Je kind drinkt beter elk halfuur een paar flinke slokken dan een volledig glas in één keer. Zelfs als je kind moet overgeven, heeft het zin om te blijven drinken en zo toch een deel van het vocht op te nemen. Je kan je kind ook een ‘oral rehydration solution’ (ORS) geven. Daarin zitten suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Je kan het bij de apotheek kopen als kant-en-klare drank of als oplospoeder. Lees echter steeds de bijsluiter.

Als je kind buikgriep heeft, is de kans klein dat het veel eetlust heeft. Probeer toch om hem of haar iets te laten eten. De darmen zullen zelfs bij zware diarree ongeveer de helft van de voedingsstoffen opnemen. Bij kinderen vanaf 4 maanden kan je bijvoorbeeld vochtrijk fruit geven zoals watermeloen of appel. Zo krijgt je kindje naast vocht ook vezels binnen.

Buikgriep gaat doorgaans vanzelf over na 4 tot 7 dagen. Medicijnen of antibiotica helpen meestal niet. Je arts zal ook afraden om middelen tegen diarree of misselijkheid in te nemen. Ons lichaam verwijdert namelijk op die manier de ziekteverwekkers uit haar systeem. Het is dus beter om ons lichaam de kans te geven zichzelf schoon te spoelen, ook al voelt dat niet prettig. Contacteer altijd je huisarts in volgende situaties:

 • Je kind heeft op 1 dag meer dan 6 keer waterdunne diarree
 • Je kind heeft 1 hele dag koorts en diarree
 • Je kind heeft al 8 tot 12 uur niet meer moeten plassen.

Hoe voorkom ik dat mijn kind anderen besmet?

Laat iedereen in huis altijd de handen goed wassen na een toiletbezoek en reinig ook de wc zelf regelmatig. Was ook borden, bekers, bestek en speelgoed telkens goed af en laat het hele gezin de handen wassen voor het koken of eten.

Voelt je kind zich goed en heeft het geen last meer van braken of diarree? Dan kan je hem of haar na een drietal dagen met een gerust hart naar de crèche of naar school sturen. Als de buikgriep veroorzaakt werd door het norovirus, informeer je beter de directie of de onthaalouders zodat ze andere ouders kunnen informeren of extra maatregelen kunnen nemen.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages