favorieten
Baby's ziektes

Wat is rodehond en hoe krijg je het?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 21/08/2023

Klinkt rodehond voor jou eerder als een cartoonfiguur dan een ziekte? Dan lees je hier alles wat je moet weten over deze virale infectie die ook bekend is onder de naam rubella. Ontdek wat de symptomen zijn en hoe je besmetting kan vermijden.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat is rodehond?

Rodehond of rubella is een goedaardige aandoening die veroorzaakt wordt door het rubivirus. De ziekte komt het vaakst bij baby’s en kinderen voor. Je kan rodehond echter ook krijgen in de puberteit of als volwassenen, zeker als je er niet tegen ingeënt bent.

Rodehond is zeer besmettelijk en wordt verspreid via kleine druppeltjes in de lucht, dus door te hoesten of te niezen. De ziektekiemen kunnen zich ook verspreiden via oppervlakken zoals bij een beker, bestek of speelgoed van kinderen. Nadat je kind besmet is geraakt, kan het toch nog 2 à 3 weken duren voordat de eerste symptomen opduiken. Niet iedereen die besmet is, ontwikkelt symptomen. De helft van de kinderen merkt zelfs helemaal niets van het virus.

Wat zijn de symptomen van rodehond?

De eerste symptomen van rodehond duiken op onder de vorm van een verkoudheid. De hals en het gebied achter de oren kunnen pijnlijk aanvoelen doordat de klieren opgezwollen raken. Ook stijgt de lichaamstemperatuur van je kindje lichtjes. Daarna verschijnen er fijne rode vlekjes op het gezicht die zich na een paar uur verspreiden over het hele lichaam. Als je kind erg veel last heeft van deze vlekjes, kan het zelfs lijken of de hele huid rood kleurt. De vlekjes blijven meestal 2 tot 3 dagen zichtbaar. Ook is rodehond besmettelijk van 10 dagen voor de vlekjes opduiken tot 7 dagen nadat ze verdwenen zijn. De klieren in de hals en achter de oren van je kind kunnen nog wel een paar weken opgezwollen blijven.

De symptomen bij tieners of volwassenen zijn gelijkaardig, al kunnen zij ook meer last hebben van pijnlijke gewrichten. Vooral bij meisjes en vrouwen duikt dit symptoom vaker op.

Rodehond tijdens zwangerschap of bij je baby

Rubella of rodehond is in principe geen gevaarlijke ziekte, tenzij voor zwangere vrouwen. Let dus extra goed op tijdens je zwangerschap als je de ziekte niet gehad hebt als kind en niet gevaccineerd bent. Als zwangere vrouw kan je de ziekte namelijk doorgeven aan je ongeboren kind. Tijdens de eerste 4 maanden van je zwangerschap loop je dan het risico op een miskraam, doodgeboorte of afwijkingen zoals blind- of doofheid, hartaandoeningen of een mentale achterstand.

Vaccinatie tegen rodehond

Je kan je kind gratis laten vaccineren tegen rodehond. De eerste vaccinatie gebeurt dan op de leeftijd van 1 jaar via Kind en Gezin. Later volgt een tweede vaccinatie op de leeftijd van 10 tot 13 jaar via het medisch onderzoek op school door het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Daarnaast kan je de vaccins ook via je huis- of kinderarts verkrijgen.

Wat kan je doen bij rodehond?

Er bestaat geen behandeling tegen rodehond, je kind kan enkel uitzieken. Omdat het om een virale infectie gaat, heeft een behandeling met antibiotica geen enkele zin. Het belangrijkste is om veel te rusten. Eventueel kan je je kind paracetamol geven tegen de pijn en koorts, maar bespreek dat zeker eerst met je huisarts. Als je kind rodehond heeft en zijn gezondheidstoestand gaat achteruit, contacteer dan meteen je huisarts of een wachtpost. Let vooral op volgende zaken:

  • Weinig of niet willen drinken
  • Braken
  • Versuft zijn
  • Benauwd gevoel of hyperventileren
  • Aanhoudend huilen of kreunen
  • Een bleke en grijzige huid