Hoe knip je de nagels van je baby?

Hoe knip je de nagels van je baby?

De mininagels van je baby knippen, dat kan best een uitdaging zijn. Want hoe hou je dat wriemelende lijfje in bedwang? Vanaf wanneer en hoe vaak moet je de nagels knippen? Hoe doe je dat precies? We helpen je graag op weg.

Vanaf wanneer mag je de nagels van je baby knippen?

De eerste zes weken knip je de nagels van je baby beter nog niet. Ze zijn dan immers nog te zacht. Idealiter wacht je zelfs tot twaalf weken alvorens de nagelknipper boven te halen. Zijn de nagels toch al te lang en heeft je baby er last van? Dan kan je voorkomen dat hij zichzelf of jou krabt door hem krabwantjes aan te doen of door met een speciale babyvijl de scherpe kantjes af te vijlen.

Welke nagelknipper gebruik je het best?

Na een twaalftal weken is het tijd voor de eerste nagelknipbeurt. Een afgeronde nagelschaar of een nagelknipper, de keuze is aan jou. Let er in beide gevallen op dat het geschikt is voor baby’s. In veel babywinkels kan je speciale nagelsets aankopen, waar vaak zowel een nagelschaar als een nagelknipper en een vijl inzit. Dat is ook meestal het geval bij verzorgingssets.

Hoe hou je de baby kalm?

Over het algemeen houden baby’s er niet zo van dat hun nagels geknipt worden. Kies dus een rustig moment uit, bijvoorbeeld na een voeding of zelfs terwijl je baby slaapt. Wees wel voorzichtig als je beslist om tijdens het dutje aan de slag te gaan. Trek niet te hard aan het handje of aan de vingers, je baby kan dan sneller weer wakker worden.

Nagels knippen na het bad wordt afgeraden: de nagels zijn dan te week geworden. Wacht dan even tot ze weer verhard zijn.

Hoe knip je de nagels van je baby?

Je hebt een nagelknipper en een rustig moment gekozen: je bent er helemaal klaar voor. Hoe pak je het aan?

Leg je baby op de commode of zet hem op je schoot zodat hij comfortabel zit of ligt. Neem het handje stevig vast en duw de huid onder de nagel wat naar beneden zodat je er makkelijk bij kan. Knip de nagels rond af en vijl de scherpe kantjes er later af. Teennagels knip je best recht af om te vermijden dat ze gaan ingroeien.

Is het moeilijk om je baby stil te houden? Dan kan het helpen om met twee te zijn. Iemand kan je baby afleiden met wat speelgoed of extra vasthouden zodat jij rustig kan knippen.

Nagels van baby’s groeien vrij snel. De kans is groot dat je ze na enkele dagen opnieuw zal moeten knippen.

Toch in het vingertje geknipt?

Geen paniek, dat overkomt de besten. Het is geen eenvoudige handeling, je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen. Spoel de vinger af met koud water en duw met een steriel kompres op het wondje tot het bloeden stopt. Haal het gaasje er daarna af en plak er zeker geen pleister op. Als je baby aan zijn handjes sabbelt, kan de pleister in zijn mond terechtkomen.

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds wat onzeker? Vraag dan aan je vroedvrouw om het even voor te doen. Ze zal je met plezier assisteren.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages