Hoe verzorg ik de haren van mijn baby?

Hoe verzorg ik de haren van mijn baby?

Sommige baby’s worden met een dikke haardos geboren, andere hebben hun eerste levensjaar slechts enkele plukjes. Hoe verzorg je die haren van je kindje nu? Ontdek hier enkele tips voor de verzorging van babyhaar.

Met welke shampoo was ik de haren van mijn baby?

Wanneer je de haren van je baby wast, gebruik dan geen producten voor volwassenen. Die zijn vaak agressiever en kunnen de hoofdhuid beschadigen. Kies voor een zachte shampoo speciaal voor baby’s. In de apotheek vind je zeker de juiste producten.

Hoe moet ik babyhaar wassen?

Het haar van je baby wassen is niet zo moeilijk. Met onderstaand stappenplan ben je er helemaal klaar voor. Ga als volgt te werk:

  • Maak het hoofdje van je baby nat. Dat kan bijvoorbeeld met een washandje of door met je hand wat water over het hoofd te gieten.
  • Doe een beetje shampoo op je handen en laat het licht schuimen.
  • Breng de shampoo zacht aan op het hoofd. Let erop dat je niet op de fontanel duwt, maar wees ook niet bang om eraan te komen.
  • Spoel voorzichtig de shampoo weg met lauw water. Neem een kommetje met water en giet het over het hoofdje van je baby. Spoel zeker ook de nek.

Hoe droog ik de haren van mijn baby?

Als je baby uit bad is, wikkel hem dan in een handdoek. Droog vervolgens het hoofd met een zachte handdoek, tetradoek of de kap van de badcape. Wrijven is geen goed idee, maar dep voorzichtig droog. Je kan een speciale babyhaardroger gebruiken, maar babyharen zijn vaak nog dun en drogen snel. Een handdoek volstaat.

Hoe vaak was ik de haren van mijn baby?

Langere haren worden sneller vuil dan korte haren. Denk maar aan zweet of melkresten die in het haar blijven kleven. Heeft je baby een weelderige haardos, dan zal je zijn haren dus vaker moeten wassen. Doe het echter niet meer dan twee keer per week. De kwetsbare hoofdhuid kan geïrriteerd raken door het gebruik van producten en het water.

Met welke borstel kam ik de haren van mijn baby?

Je kan een kleine kam gebruiken om de haren in de juiste richting te leggen, maar eigenlijk is een natuurlijke borstel een betere keuze. Die is zacht en je loopt niet het risico om je baby pijn te doen. Probeer hardnekkige knopen niet los te trekken met een kam, maar ontwar ze voorzichtig met je vingers. Wil je de haren in een bepaalde coupe leggen, dan kan het handig zijn het haar lichtjes te bevochtigen. Gebruik in geen geval haargel.

Wanneer moet mijn baby naar de kapper?

In tegenstelling tot wat in de volksmond soms beweerd wordt, worden haren van je baby niet sterker als je ze knipt. Babyharen vallen namelijk geleidelijk uit en er groeien dan nieuwe haren in de plaats, die minder fijn zijn. Soms zijn die nieuwe haren helemaal anders dan de geboortehaartjes. Misschien krijgt je baby zelfs krulletjes of een andere haarkleur. Wil je toch de haren van je baby al bijknippen, dan kan je dat doen met een schaar met een stompe punt. Dat is veiliger, want je baby zal sowieso niet stil zitten tijdens het knippen. Idealiter wacht je tot je oogappel 1 jaar oud is. Je kan dan zijn of haar hoofdje toevertrouwen aan een professionele kapper, die er ongetwijfeld een onvergetelijke eerste kapbeurt van maakt.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages