Hoe verzorg je de ogen en neus van je baby?

Hoe verzorg je de ogen en neus van je baby?

Kleven de oogjes van je baby soms dicht? Is het verkoudheidsseizoen begonnen en is het eerste loopneusje een feit? De verzorging van de ogen en neus van je baby zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijkse ritueel. Lees hieronder enkele tips over hoe je dat precies aanpakt.

Ogen van je baby verzorgen

’s Ochtends kunnen de oogjes van je baby helemaal dichtkleven met gelige korstjes. Het is belangrijk dat je de ogen op een correcte manier verzorgt om een infectie te vermijden. Meestal zijn die korstjes een combinatie van traanvocht en slijm dat zich ophoopt en opdroogt.

Om de oogjes te reinigen, neem je een oogkompres dat je natmaakt met een fysiologische zoutoplossing. Als je borstvoeding geeft, kan je ook moedermelk gebruiken. Reinig het oog door met het kompres van de zijkant van het oog naar de neus toe te wrijven. Neem voor het andere oog een nieuw kompres.

Vaak is veel oogvochtafscheiding een teken van een verstopt traankanaal. Masseer, nadat je het oog hebt gereinigd, zacht aan de binnenkant van het oog om het traankanaal te openen.
Is het witte deel van het oog rood, raadpleeg dan een dokter, want dat zou op een infectie kunnen wijzen.

Neus van je baby verzorgen

Als de neus van je baby verstopt is en dat zijn ademhaling bemoeilijkt, dan kan je het hem zo comfortabel mogelijk maken door het neusje te reinigen. Je kan gebruikmaken van een neusreiniger of neuspeertje, maar dat is meestal niet zo aangenaam en kan, als de zuigkracht te hoog is, meer kwaad dan goed doen. Maak om te beginnen het neusje vrij door een opgerold papieren zakdoekje met fysiologisch serum te bevochtigen en voorzichtig in de neus rond te draaien.

Om het neusje van je baby te spoelen, ga je als volgt te werk:

  1. Leg alles klaar wat je nodig hebt: fysiologische zoutoplossing (of moedermelk) en een tetradoek of zakdoek.
  2. Leg je baby op zijn zij of op de rug en draai het hoofdje opzij.
  3. Leg de tetradoek onder het hoofd om het vocht en de slijmpjes op te vangen.
  4. Hou je baby goed vast en breng de fysiologische zoutoplossing in het bovenste neusgat in. De slijmpjes stromen dan langs het andere neusgat naar buiten.
  5. Veeg de neus van je baby af met een zakdoekje en herhaal deze handeling aan de andere kant.

Baby’s vinden het spoelen van hun neus niet leuk. Knuffel hem nadien extra om te troosten.

Een verkoudheid gaat meestal na een week vanzelf over. Duurt het langer of maakt je kind koorts, raadpleeg dan een dokter.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages