Moedermelk over? Dit kan je ermee doen!

Moedermelk over? Dit kan je ermee doen!

Als je borstvoeding geeft, kolf je je melk waarschijnlijk af om te bewaren. Het is altijd beter om een voorraad te hebben voor het geval dat. Maar moedermelk heeft geen onbeperkte houdbaarheid. Wat kan je met je melk doen als de houdbaarheidsdatum is overschreden of als je teveel hebt? Wij hebben wel enkele suggesties!

De babyhuid hydrateren

Moedermelk is niet alleen een geschikte voeding voor je baby, maar heeft ook hydraterende eigenschappen waar het hele gezin baat bij kan hebben, vooral baby's met een gevoelige huid.

Je kan een paar druppels aanbrengen op kleine huidirritaties, eczeem of acne bij baby's.

Je kan ook het equivalent van een glas in het bad van je baby gieten: zijn huid zal zachter worden en de vertrouwde geur van moedermelk zal hem geruststellen.

En als je baby geïrriteerde billetjes heeft, werkt het aanbrengen van een beetje moedermelk met een kompres ook verzachtend: vaarwel luieruitslag!

Tepelkloven verzorgen

Elke moeder die borstvoeding geeft, heeft zeker de pijn van gebarsten tepels en tepelkloven ervaren. In kraamafdelingen raden ze soms aan om eerst een druppel melk op de tepel te smeren. Maar soms is dat niet genoeg. Natuurlijk zijn geschikte lanolinecrèmes doeltreffend, maar je kan ook in moedermelk gedrenkte kompressen op de tepel leggen (afgedekt met cellofaan, bijvoorbeeld, om het vochtig te houden). Een geweldige manier om de pijn van een gebarsten huid te verzachten!

De genezing van wondjes versnellen

Kleine wondjes en oppervlakkige brandwonden kunnen, net als bij tepelkloven, met moedermelk worden behandeld. Een verband met moedermelk bevat ontstekingsremmende en immuunversterkende factoren, witte bloedcellen en epidermale groeifactoren, die infecties tegengaan en de wonde beschermen.

De neus en ogen van je baby reinigen

Als je baby ziek is produceer je ook een zeer effectieve natuurlijke remedie. Een beetje moedermelk is ideaal om de ogen van je kind schoon te maken in geval van bindvliesontsteking. Je kan ook een of twee druppels rechtstreeks in het oog doen.

Moedermelk kan ook in de neus of oren worden aangebracht als je baby verkouden is of een oorontsteking heeft. Ook bij de rest van het gezin kan dit helpen!

Zeep of vochtinbrengende crème maken

Voor een zachte huidverzorging kan je ook makkelijk zelf moedermelkzeep of -crème maken.

Dit is het recept om moedermelkzeep te maken:

  • Meng 100 g Marseillezeep (in schilfers of vlokken), twee eetlepels kokosolie en 100 ml moedermelk.
  • Smelt alles samen.
  • Giet de vloeistof in vormpjes.
  • Laten uitharden en uit de vorm halen: klaar!

Dit is het recept om een vochtinbrengende crème te maken:

  • Smelt 100 ml plantaardige olie (kokosolie of druivenpitolie) met 2 theelepels bijenwas in een steelpan.
  • Haal de pan van het vuur, voeg 100 ml moedermelk op kamertemperatuur toe en klop op tot het mengsel dik wordt.
  • Voeg vervolgens vijf druppels vitamine E en twee theelepels aloë vera toe en meng.
  • Nu hoef je alleen nog maar je vochtinbrengende crème te testen.

Koken met moedermelk

Als je moedermelk nog kan worden geconsumeerd, kan je er ook mee koken, tot groot genoegen van je baby! Je kan bijvoorbeeld yoghurt maken, ijs, pudding, rijstpudding, griesmeel met melk, koekjes voor peuters, groentesoep, aardappelpuree, cake, pannenkoeken, ... De mogelijkheden zijn eindeloos. Je vindt een aantal leuke recepten op Pinterest.

Een sieraad maken met moedermelk

Om je borstvoeding te vereeuwigen, kan je ook een gepersonaliseerd sieraad maken van moedermelk. Ga zelf aan de slag of zoek een juwelier die gespecialiseerd is in het maken van moedermelkjuwelen.

Doneer je melk aan een kraamkliniek

Als jij jouw melk wil doneren, kan dat een grote hulp zijn in neonatale afdelingen of wanneer een jonge moeder moeilijkheden ondervindt bij het geven van borstvoeding. In België zijn er momenteel vier melkbanken die verbonden zijn aan ziekenhuizen in Brussel en Luik. Aarzel niet om contact op te nemen met ziekenhuizen in jouw buurt om meer te weten te komen.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages