Een staycation met je gezin: zo pak je dat aan

staycation met gezin

We mogen dan wel weer reizen deze zomer, maar de coronacrisis loert nog steeds om de hoek. Wie liever op zeker speelt en thuisblijft met het gezin, kiest voor een ‘staycation’. Maar wat is dat juist en hoe pak je dat aan met je partner en kinderen? Ontdek het hier.

‘Staycation’ is een samentrekking van ‘stay’ en ‘vacation’ en slaat op een vakantie waarbij je gewoon thuis blijft. Het begrip is overgewaaid uit Amerika, waar het populair werd tijdens de financiële crisis. Het concept sloeg later ook in Europa aan en steeds vaker brengen gezinnen hun vakantie gewoon thuis door.

Maar wat maakt een staycation dan tot een echte vakantie? Je probeert uiteraard dat unieke vakantiegevoel op te roepen en er meer van te maken dan een standaard vrije dag op het werk. Hoe je zo’n staycation invult, is volledig vrij. Daar draait het tenslotte om bij een vakantie: je zin kunnen doen!

Wat zijn de voordelen van een staycation?

 1. Het is minder duur
  Een staycation is budgetvriendelijk omdat je geen overnachtingen moet boeken.
 2. Het is duurzaam
  Reizen is leuk, maar het gaat altijd ten koste van onze planeet. Door thuis op vakantie te zijn, verklein je je ecologische voetafdruk drastisch.
 3. Je leert je eigen omgeving heel goed kennen
  Verken je eigen stad of dorp eens en ontdek nieuwe plekjes in de natuur, gezellige restaurantjes of leuke activiteiten.
 4. Het is minder stresserend
  Je hoeft helemaal niets in te pakken, je staat niet in de file naar het zuiden en je hoeft je niet te haasten naar de luchthaven. Je hebt ook geen luidruchtige buren, hoeft geen handdoeken te gaan leggen op de strandstoelen of aan te schuiven aan het sanitair op de camping.

Wat kan je doen tijdens een staycation?

Een staycation is absoluut niet saai, maar je moet er wel zelf iets van maken. Dit zijn alvast onze 5 beste tips voor een geslaagde vakantie bij je thuis:

 1. Speel toerist in eigen land
  Er valt genoeg te beleven in België voor jong en oud. Van kindvriendelijke musea tot een dagje aan het strand of in de Ardennen, een uitstap naar een stad, een pretpark en een wandeling of fietstocht in je eigen buurt.
 2. Kampeer in de tuin
  Mis je het vakantiegevoel van niet in je eigen bed slapen? Zet dan een tent in de tuin en slaap met het hele gezin lekker buiten. Breng de hele dag buiten door en sluit af met een lekkere barbecue voor het echt kampeergevoel.
 3. Laat het huishouden even links liggen
  Het is geen vakantie als je tijd steekt in schoonmaken, de was of de strijk doen of de hele klusjeslijst gaat afwerken. Bereid je daarom voor en doe zoveel mogelijk vóór je aan je staycation begint. Zodra je staycation ingaat, doe je enkel nog het absolute minimum zoals koken en afwassen.
 4. Ga uit eten of bestel afhaal
  Al kan je nog een stapje verder gaan en gewoon niet koken. Ga uit eten of laat eens iets aan huis leveren. Richt je keuken of woonkamer in met wat decor en doe met de kinderen alsof jullie op restaurant zijn.
 5. Laat je kinderen de activiteiten kiezen
  Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kan je hen om ideeën vragen voor jullie staycation. Wat willen zij graag eens doen? Knutselen, een filmavond, gaan zwemmen, …? Dit is het moment!

Zo, jullie zijn klaar voor jullie geweldige staycation. Geniet ervan!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages