Reizen als je zwanger bent: hier moet je op letten

Reizen als je zwanger bent

Weet jij wat een “babymoon” is? Het is nog één laatste reis maken met je partner voor de komst van de baby. Klinkt goed, maar waar moet je nu precies op letten als je wil reizen als je zwanger bent? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

  1. Bespreek je reisplannen met je huisarts of gynaecoloog

Elke zwangerschap is anders en dus bestaat er geen algemene regel die bepaalt of je mag reizen als je zwanger bent. Bespreek je plannen daarom altijd met je huisarts of gynaecoloog. Vraag daarbij een algemene check-up en overleg welke activiteiten je allemaal zou kunnen doen. Noteer allerlei belangrijke medische info en vraag een attest aan dat stelt dat je zwanger bent. Je reist het best in het tweede trimester van je zwangerschap. Dan ben je namelijk minder misselijk en kan je nog comfortabel bewegen.

  1. Kies je bestemming verstandig

Vermijd bijvoorbeeld exotische bestemmingen waarvoor je bepaalde vaccinaties nodig hebt of waar malaria voorkomt. Als je toch naar zulke gebieden reist, kan je wel malariaprofylaxe gebruiken tijdens de zwangerschap, maar enkel omdat het risico op malaria groter is dan de bestaande risico’s van de medicatie. Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor zeer ernstige vormen van malaria door wijzigingen in hun immuunsysteem.

In 2014 brak een epidemie uit van het zikavirus in Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. De ziekte wordt voornamelijk verspreid via Aedes-muggen. Voor een zwangere vrouw bestaat het risico dat het overgedragen wordt naar het ongeboren kind, met ernstige gevolgen zoals een miskraam of aangeboren afwijkingen. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde raadt daarom zwangere vrouwen af te reizen naar landen waar het zikavirus voorkomt.

  1. Kies een comfortabel vervoersmiddel

Vliegvakanties kunnen perfect als je zwanger bent. Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen echter een medisch attest dat aangeeft dat je mag vliegen en waarop je voorspelde bevallingsdatum staat. Dikwijls weigeren ze vrouwen die meer dan 7 maanden zwanger zijn. Controleer dus goed de voorwaarden van je luchtvaartmaatschappij. Na 36 weken zwangerschap zullen vrijwel alle maatschappijen je weigeren aan boord omdat ze geen bevalling in de lucht willen riskeren. Er is een tekort aan middelen en deskundigheid tijdens de vlucht om een bevalling te begeleiden, zeker in het geval van complicaties. Als je een meerling verwacht, ligt de grens eerder bij 34 weken.

Houd er ook rekening mee dat lang vliegen vermoeiend is. Eet en drink daarom voldoende tijdens de vlucht en sta regelmatig recht om de bloedcirculatie te bevorderen.

De makkelijkste manier om te reizen als zwangere vrouw is met de auto. Het grote voordeel van reizen met de wagen, is dat je natuurlijk zelf je tempo kan bepalen. Las zeker om de twee uur een pauze in zodat je de benen kan strekken en eet en drink voldoende. Om comfortabel te zitten, kan je je benen iets hoger zetten en de zetel lichtjes achteruit kantelen. Toch moet je altijd een gordel dragen, tenzij je een attest hebt van je huisarts.

De trein is vaak de meest aangename manier van reizen omdat je er meer ruimte hebt dan op een vliegtuig of in de wagen. Bovendien kan je geregeld even rechtstaan om rond te wandelen. Bij een lange treinreis kan de maatschappij ook een attest van zwangerschap vragen.

  1. Let op met eten en drinken

Of je nu in België bent of in het buitenland, als zwangere vrouw let je beter op met leidingwater en bepaalde voeding. Rauwe producten, rauwe melk, fijne vleeswaren en ongewassen groenten en fruit zijn af te raden, vooral op exotische bestemmingen. Deze voedingsproducten kunnen drager zijn van toxoplasmose. Dat is op zich een onschuldige ziekte, behalve voor zwangere vrouwen. Toxoplasmose wordt overgedragen op de foetus en kan bijzonder zware complicaties veroorzaken. Speel op veilig en kies voor gekookte groenten en goed doorbakken vlees.

  1. Bescherm jezelf tegen de zon

Op vakantie genieten we vaak extra van het mooie weer en de zon. Als je zwanger bent, is je huid echter gevoeliger waardoor je makkelijker verbrandt en je huid sneller uitdroogt. Rijkelijk smeren met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor is dus de boodschap. Daarnaast blijf je beter uit de zon tijdens de middag en drink je voldoende water doorheen de dag.

  1. Wees voorbereid

Controleer voor vertrek grondig je reisverzekeringscontract want zwangerschap kan soms een uitsluitingsgrond zijn voor bepaalde medische zorgen. Neem ook altijd je Europese ziekteverzekeringskaart mee binnen Europa en je medische dossier. Via een voorschrift van je arts kan je steunkousen aankopen om flebitis te voorkomen als je lang moet zitten. Bekijk ook op voorhand waar je in de buurt een ziekenhuis vindt en wat de noodnummers zijn.

Vergeet vooral niet te genieten van jullie reis als koppel voor de komst van je kindje. Maak tijd voor elkaar en voor jezelf!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages