Coronavirus: hoe houd je kinderen bezig ? 

Maman pâte à modeler avec enfant nl

De scholen zijn gesloten: hoe kan je kinderen bezig houden tijdens de lockdown door het Coronavirus? We hebben een activiteitenlijst opgesteld voor kinderen van alle leeftijden om hen stimuleren. Ons advies is: afwisselende activiteiten om de dagen minder saai te maken.

Taalontwikkeling

Videospelletjes zijn niet het meest geschikt om de taalontwikkeling van jouw kind te bevorderen. Met weinig middelen kan je jouw kind aanmoedigen om zijn taal en zijn woordenschat te verrijken.

•    Praat gewoon met je kind. Begin een gesprek met hem gericht op wat hij leuk vindt en wat onderdeel uitmaakt van zijn leefwereld. Dit zal jullie band versterken, bovendien zal het ook helpen om jouw kind gerust te stellen.
•    Lees verhalen voor aan jouw kind. Is er een boek waarvan hij houdt? Perfect! Lees het meermaals voor want herhaling is de sleutel om de taalontwikkeling te stimuleren.
•    Zing samen kinderliedjes. Ook hier kan herhaling de ontwikkeling bevorderen. ‘In een klein stationnetje’ zal misschien blijven hangen in jouw hoofd maar ook in dat van jouw kind. Het brengt in ieder geval een ontspannen en vrolijk sfeertje in huis.

Speelgoed om zijn fantasie en motoriek te stimuleren

Duplo, Lego en Playmobil zijn hulpmiddelen om het kind zijn verbeelding te ontwikkelen. Een alternatief kan zijn: kartonnen dozen en andere (gereinigde) verpakkingen, waar je ondermeer een hut mee kan bouwen. Voor baby's minder dan een jaar, geven wij de voorkeur aan ‘Kiekeboespelletjes’. Je kan bijvoorbeeld een voorwerp verplaatsen van de ene ruimte naar de andere. Dit spelletje leert jouw baby dat de dingen en personen blijven bestaan ook al zijn ze niet meer zichtbaar.

Creatieve workshops om het kind zijn artistieke kant te ontwikkelen

Schilderen, tekenen en kleuren zijn leuke activiteiten om de creativiteit de vrije loop te laten. Andere leuke alternatieven zijn plasticine en zoutdeeg. Met knipsels uit tijdschriften en oude kranten kan jouw kind leuke collages maken.

Zijn autonomie ontwikkelen

We zeggen het niet genoeg, hygiëne is van vitaal belang tijdens deze pandemie Covid-19. Het is dus belangrijk om de regels van basishygiëne te herhalen. Samen handen wassen: met een zelfgeschreven liedje maak je er een leuk ritueel van!
Een lockdown, impliceert dat de hele familie thuis blijft. We moeten er dus voor zorgen dat we op een aangename manier kunnen samenleven. Je kan jouw kind al spelend leren om zijn kamer of speelruimte op te ruimen. Op het einde van een activiteit leggen we uit in welke doos of mand zijn speelgoed moet. Idem voor het wassen van kleren: je kan je kleintje zeker uitnodigen om jou te helpen kleren in de wasmachine te plaatsen, op te hangen en op te vouwen.

Al spelend leren

Om jouw kind aan deze nieuwe situatie te laten wennen, vergt het veel vindingrijkheid van jou als ouder. Je kan bijvoorbeeld een visuele planning maken van de dagelijkse activiteiten. Met pictogrammen geef je elk moment duidelijk weer bijvoorbeeld: het middagdutje, speeluurtje, knutselmoment, voorleestijd,... zo kan je jouw kind betrekken tijdens deze uitzonderlijke periode. Peuters kan je aan de hand van de activiteitenplanning de dagen van de week aanleren. 
De hoogtepunten van de dag zijn de maaltijden. Hier kan je een gezinsactiviteit van maken door samen de maaltijd te bereiden. Zo leer je jouw kind de verschillende soorten groeten en fruit te onderscheiden en te benoemen.

Thuis bewegen 

De maatregelen zijn klaar en duidelijk: thuis blijven is de boodschap. Maar hoe kan je jouw kind thuis doen bewegen? Als het weer het toelaat en je hebt een tuin, laat je jouw kind buitenspelen. Als je in een appartement woont, ga dan te voet of met de fiets naar een openbaar park of natuurgebied. En waarom niet eens een familie-dansje in elkaar steken? Een beetje muziek, de meubels op zij schuiven: en off we go! Fun en plezier gegarandeerd.

Veel succes aan jullie allemaal in deze moeilijke tijd, maar wees gerust, het is maar tijdelijk!
 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages