Ecologie en baby’s: onze beste tips

Ecologie en baby

Met een baby op komst heb je misschien een heleboel vragen over de verzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt? Of misschien wil je een ecologisch verantwoord geschenk geven aan toekomstige ouders? Wij zetten onze beste ecologische en afvalvrije tips voor je op een rijtje.

Minimalisme en tweedehands

Als het gaat om een milieuvriendelijke levensstijl is de manier waarop je consumeert van groot belang. Er zijn talloze producten, accessoires en kleding voor baby's, maar ze zijn niet allemaal onmisbaar. Kiezen voor minimalisme betekent dat je niet te veel spullen in huis haalt waarvan je niet weet wat je ermee moet doen. Bovendien is de productie van nieuwe babyartikelen vervuilend. Het milieuvriendelijke alternatief is kiezen voor tweedehands speelgoed, meubilair en kleding of te hergebruiken wat je al hebt. Het kost je zo ook nog eens heel wat minder! Bij Mic Mac Minuscule vind je bijvoorbeeld tal van tweedehandsspullen voor je baby.

Herbruikbare billen- en gezichtsdoekjes

Een kleine verandering die in het dagelijks leven een groot verschil maakt voor onze afvalberg, is het gebruik van herbruikbare doekjes (of washandjes) om het gezicht en de billen van je baby schoon te maken. Met een beetje zeep en water kan je de babybilletjes op een natuurlijke en gemakkelijke manier verfrissen. Vergeet niet de huid van je baby goed af te drogen voordat je hem een luier omdoet. Zelfs als je op stap bent kan je voor herbruikbare doekjes kiezen: een flesje water en een doekje in je zak en je bent gerust.

Om roodheid op de billen van je kindje te voorkomen, kan je een beetje Kaoline (Chinese witte klei) op zijn droge huid smeren. Dat kan je in bulk aankopen in gespecialiseerde winkels.

Uitwasbare luiers

Wegwerpluiers zijn een bijzonder grote bron van afval. Kiezen voor stoffen, uitwasbare luiers is een ecologischer alternatief dat je bovendien geld bespaart. Ze bevatten daarnaast geen chemicaliën die de huid van je kind irriteren.

Natuurlijk moet je met herbruikbare luiers iets vaker de was doen, maar de planeet en de babybilletjes zullen je dankbaar zijn.

Als je geld wil besparen of eerst wil testen of het iets voor jou is voor je in stoffen luiers investeert, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan uitwasbare luiers tweedehands kopen voor een klein prijsje of kiezen voor een huurkit (die soms meerdere merken bevat).

Wil je meer weten? Schrijf je in voor een workshop rond herbruikbare luiers in jouw buurt om meer te leren over de praktische aspecten en een overzicht te krijgen van de beschikbare merken en modellen.

Reinigen van de neus zonder afval

Voor het reinigen van de neus van een baby gebruiken we meestal fysiologisch water of een zoutoplossing. Hoewel ampules erg praktisch zijn, gooi je al dat plastic na gebruik gewoon weg in de vuilnisbak. Als je minder afval wil overhouden aan het reinigen van de neus van je baby, kan je kiezen voor een herbruikbaar flesje dat je bijvult.

In bad zonder plastic

De gevoelige babyhuid verdient zachte producten en liefst met zo weinig mogelijk plastic. Kies daarom voor zachte zeep in blokvorm met zo min mogelijk toevoegingen.

Voeg een druppel plantaardige olie (zoete amandel, jojoba, olijfolie, enz.) toe aan het badwater of zelfs een beetje moedermelk voor extra hydratatie.

Hydratatie van de babyhuid

Is de huid van je baby droog en geïrriteerd en wil je grondig hydrateren? Net als bij het badmoment kan je ook in dit geval een beetje moedermelk aanbrengen op de huid (als je borstvoeding geeft) of kiezen voor een biologische plantaardige olie, zoals jojobaolie of zoete amandelolie.

Afvalvrije babyvoeding

Een van de voordelen van borstvoeding is ook dat het absoluut geen afval produceert. Jouw borsten doen al het werk en je hebt verder eigenlijk geen materiaal nodig. Als je borstkompressen gebruikt, kan je trouwens kiezen voor een herbruikbare versie.

Maar ook als je baby flesvoeding krijgt, zijn er mogelijkheden. Zo kan je de blikken van het melkpoeder recycleren. Op Pinterest vind je tal van ideeën om de verpakkingen een nieuw leven in te blazen: maak herinneringsdozen, speelgoed, bloempotten, opbergers, ... Laat je creativiteit spreken!

Welk water mag je gebruiken voor flesvoeding of bij de maaltijden? We kiezen vaak voor mineraalwater uit flessen, maar kraantjeswater is een uitstekend alternatief voor plastic flessen! Alles hangt natuurlijk af van de kwaliteit van het water waar je woont.

Tot slot nog een kleine tip voor het bewaren van babyvoeding. Als je puree en papjes voor je baby klaarmaakt, kan je ze ook bewaren en vervoeren in glazen potten of kiezen voor herbruikbare verpakkingen. Zo maken we samen de afvalberg zo klein mogelijk.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages