Grenzen stellen

Verkennen, onderzoeken, experimenteren ... Het hoort er allemaal bij!

Je kleintje kan zich uren vermaken door zijn eigen handjes of voetjes te bestuderen, en kan enorm gefascineerd zijn door een enkele vinger. Hetzelfde geldt voor alles in zijn omgeving. Alles interesseert hem, en vol nieuwsgierigheid neemt hij objecten in z’n handjes om ze aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Daarbij kent hij geen grenzen: gevaarlijk bestaat voor hem nog niet. Het is aan jou om hem dat te leren.

Hoe doe je dat? Hou altijd in je achterhoofd dat je kleintje nog geen besef heeft van goed of fout. Je kunt hem dus niet straffen met uitspraken zoals: ‘wat je doet is stout’, of ‘wees braaf want anders...’. Veel beter is om kordaat ‘nee’ te zeggen telkens hij zich in een gevaarlijke of verkeerde situatie bevindt.

Hij zal waarschijnlijk snel reageren en stoppen waarmee hij bezig was, maar hou er rekening mee dat hij je verbod net zo snel weer zal vergeten. Je zal hem dus goed in de gaten moeten houden, en je opmerking nog vele keren moeten herhalen. Heb geduld, stilaan maar zeker zal hij leren welke z’n grenzen zijn.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages