Huisdieren

Je stelt je vragen over je huisdier. Zal hij je baby aanvaarden? Riskeert hij gevaar? 

In het slechtste geval neem je de beslissing om je huisdier weg te doen, voor de gezondheid en het welzijn van je kind. Maar het hoeft daar niet toe te komen. Als het huisdier niet jaloers is, kunnen de kinderen en de dieren heel goed samenwonen. Het is zelfs bewezen dat, dankzij dieren, kinderen betere sociale vaardigheden ontwikkelen en sneller onafhankelijk worden. Dieren hebben ook een positieve invloed op de fysieke ontwikkeling.

Maar voorzichtig, zelfs als ze schattige huisgenoten zijn, zelfs als ze handig zijn voor de sociale ontwikkeling van je kind, je vriend op 4 poten is een levend dier: ze bewegen en reageren op aanrakingen. Als ze schrikken, kunnen ze ook een gevaar betekenen. In tegenstelling tot volwassenen zullen kinderen en huisdieren op ongeveer dezelfde hoogte zijn; ze worden aan elkaar gelijkgesteld. Er zijn dus enkele risico's, maar met enkele te nemen stappen kan je ze makkelijk vermijden!

Honden

Kinderen zijn dubbel zo vaak het slachtoffer van bijtongevallen dan volwassenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen het vaakst thuis en door honden die ze kennen worden gebeten. Een reden hiervoor is dat kinderen, vooral de kleintjes, soms met dieren omgaan alsof het een pop is, en ook omdat ze de alarmsignalen van het dier niet goed kunnen inschatten.

Katten

In het geval van katten geldt in principe hetzelfde, maar deze zullen eerder krabben dan bijten. Een goede regel is alleszins om je kind NOOIT alleen te laten met een huisdier, en stap voor stap je kleine uk te leren omgaan met zijn viervoetige huisgenoot.

Belangrijk : laat een huisdier nooit alleen in de kamer met je baby. Het dier kan uit vriendschap of op zoek naar warmte bij je baby gaan liggen en hem zodoende verstikken.


Parasieten

Honden en katten kunnen drager zijn van verschillende interne en externe parasieten, zoals wormen, vlooien en teken. Deze parasieten kunnen ziektes brengen aan de mens. Vooral kinderen lopen meer risico om besmet te raken, sinds ze soms niet de nodige hygiënemaatregelen emen en heel dicht zijn bij hun vriend op 4 poten.

Soms likt het dier het gezicht of de boterham van je kind. Je kind kan ook zijn handen in zijn mond steken na met je huisdier gespeeld te hebben. Je dierenarts kan je meer informatie geven over de te nemen stappen voor je huisdier.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages