Seks na de bevalling: alles wat je wou weten

Seks na de bevalling

De eerste keer vrijen na de bevalling, het is een spannend moment. Bijna net zo spannend vaak als je allereerste keer seks. Neem er dus zeker je tijd voor en verwacht er niet meteen te veel van, want je lichaam gedraagt zich heel anders. En ook mentaal moet je misschien een drempel over. Lees hier alles wat je wou weten over die eerste keer weer vrijen.

Na de bevalling zal je verloskundige of gynaecoloog je adviseren om minstens zes weken geen seks te hebben. Die termijn geeft hij of zij je niet zomaar, het is de tijd die je lichaam nodig heeft om te herstellen. Voor je weer mag vrijen, moet de baarmoedermond opnieuw gesloten zijn, moeten de eventuele hechtingen opgelost zijn en je mag ook niet meer vloeien. Net zoals bij een menstruatie, verlies je na de bevalling bloed en slijm uit de wond van de placenta. Als die wond nog niet helemaal genezen is, kunnen er bacteriën in terechtkomen en kan de wond infecteren.

Sommige vrouwen vloeien slechts een week, terwijl het bij anderen tot acht weken kan duren. Gemiddeld reken je 3 tot 6 weken, vandaar dat je gynaecoloog die termijn oplegt.

Wanneer mag ik vrijen na de knip?

Als je een knip hebt gehad of je bent tijdens de bevalling wat uitgescheurd, moet je ook wachten tot die wondes volledig genezen zijn en de hechtingen opgelost of verwijderd zijn. Als je bovendien nog pijn voelt, bijvoorbeeld aan het litteken of bij het zitten, wacht je ook beter nog wat langer.

Seks na een keizersnede

Ook na een bevalling met een keizersnede, luidt het advies om minimaal 6 weken te wachten met seks. Je vagina heeft dan wel minder afgezien, maar je buik heeft de klappen moeten opvangen. Je kan dus ook hier beter wachten tot je buik geen pijn meer doet en het litteken al wat meer genezen is. Net zoals bij een vaginale bevalling, moet je ook wachten tot je niet meer vloeit.

Mentaal klaar zijn is ook een opgave

Die eerste maanden met je baby zijn zeer heftig. Je went niet alleen aan een nieuw ritme, maar ook aan nieuwe rollen en verhoudingen met je partner. Dat brengt enige stress met zich mee. In die periode ben je vaak lichamelijk en mentaal uitgeput en is seks misschien wel het laatste waar je aan denkt. Veel vrouwen wachten dan ook liever langer dan de verplichte zes weken. Ze worstelen soms ook met hun zelfbeeld na de bevalling en dat is meestal niet zo bevorderlijk voor het libido. En als je baby bij jullie in de kamer slaapt, kan dat de stemming ook wat verstoren.

Je hormonen moeien zich weer

Alsof je tijdens je zwangerschap nog niet genoeg last had van je hormonen, steken ze na de bevalling ook weer de kop op. Als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam het hormoon prolactine aan. Daardoor daalt ook je testosteronspiegel en die grotendeels verantwoordelijk is voor je libido. Daardoor ben je lichamelijk en geestelijk minder ontvankelijk voor seksuele prikkels en raak je minder snel opgewonden.

Doet de eerste keer seks na de bevalling pijn?

De eerste keer opnieuw vrijen na de bevalling kan pijnlijk aanvoelen. Je hebt misschien last van vaginale droogheid of je baarmoeder is nog heel gevoelig. Ook een orgasme kan anders aanvoelen. Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder namelijk samen en door de bevalling is die nog gevoeliger. Je orgasme kan dan zelfs aanvoelen als een wee, dat is normaal. Zodra je baarmoeder weer hersteld is, zal je orgasme weer normaal voelen.

Help, mijn borsten lekken tijdens het vrijen!

Het is niet zo aangenaam, maar als je borstvoeding geeft, bestaat de kans dat er wat melk lekt tijdens het vrijen. Als je opgewonden raakt, zal je lichaam meer oxytocine produceren. Dat is hetzelfde hormoon dat jouw melkproductie op gang moet trekken. Ook dat gaat na verloop van tijd weer minderen. Om dit tegen te gaan, kan je proberen je baby eerst te voeden of melk af te kolven voor jullie het intiem maken. Helpt het niet, dan is het nog een optie om je beha aan te houden tijdens het vrijen en er zoogkompressen in te stoppen. Al snappen we dat dat het moment een beetje minder romantisch kan maken.

Wat als mijn partner al eerder behoefte heeft aan seks?

Het libido van twee mensen loopt zelden gelijk en ook na de bevalling kan dat het geval zijn. Communiceren is dan de belangrijkste boodschap. Geef bij je partner aan waar jij nood aan hebt of waarom je nog geen zin hebt in seks. Ga samen op zoek naar andere vormen van romantiek of intimiteit of houd het nog even bij handwerk. Sommige vrouwen willen liever zelf eerst hun lijf opnieuw verkennen en dan pas weer lichamelijk worden met hun man. Anderzijds zijn er ook vaak mannen die na de bevalling nog niet opnieuw aan seks toe zijn. Zij moeten zich ook opnieuw schikken in hun nieuwe rol of zijn nog niet bekomen van het zien van de bevalling. Praten met elkaar kan deze obstakels oplossen.

Ben je weer klaar voor seks? Vergeet dan zeker niet aan anticonceptie te denken! Je bent al sneller opnieuw vruchtbaar dan je misschien zelf denkt.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages