6 leuke voorleesverhaaltjes voor het slapengaan

6 leuke voorleesverhaaltjes voor het slapengaan

Dat voorlezen een positieve invloed heeft op de taalontwikkeling van kinderen, is algemeen bekend. Voorlezen verrijkt de woordenschat en stimuleert de fantasie. Bovendien kan een verhaaltje, als onderdeel van het bedritueel, een kind tot rust brengen waardoor het beter slaapt. We zetten op een rijtje welke soort boekjes geschikt zijn voor welke leeftijd en geven enkele suggesties.

Baby’s: zachte of kartonnen boekjes

Voor baby’s hoef je nog geen ingewikkelde verhalen voor te lezen. Neem een prentenboek en vertel wat er te zien is op de plaatjes. Overdag mag een boek felle kleurtjes hebben, knisperen en piepen, maar ’s avonds houd je het beter eenvoudig. Je baby mag niet overprikkeld worden voor het slapengaan. Lees met een zachte stem voor.

 • Hey Baby, kijk! (Laura Van Bouchout)
  Dit boekje is volledig zwart-wit en toont verschillende manieren waarop dieren elkaar knuffelen. De zwart-wit patronen boeien de allerkleinsten zonder hen te overprikkelen.

1 tot 2 jaar: aanwijsboekjes en korte verhaaltjes

Vanaf de leeftijd van een jaar begrijpt je kind al veel. Je kan dan overschakelen op korte, eenvoudige verhaaltjes of boekjes waarbij je kind voorwerpen kan aanduiden. Zo breid je de woordenschat uit.

 • Welterusten Dikkie Dik (Jet Boeke)
  Dikkie Dik is een rosse kater die allerlei kattenavonturen beleeft. Het zijn korte verhaaltjes die de concentratie van je peuter kunnen vasthouden. In dit verhaal wil Dikkie Dik graag gaan slapen, maar telkens hij zijn ogen sluit, gebeurt er iets. Samen met de lezer gaat hij op zoek naar een oplossing. Het is een boek dat je kan personaliseren met de naam van je kind, zodat het echt bij het verhaal betrokken wordt.

2 tot 4 jaar: themaverhalen  

Vanaf twee jaar kan je gaan focussen op dingen die je kind interessant vindt. Misschien houdt het wel enorm van paarden of vrachtwagens, dan kan je daar boekjes over zoeken. Ook verhalen over dagelijkse dingen zijn vaak een schot in de roos omdat ze zo herkenbaar zijn.

 • Over tien minuutjes naar bed, kleine dino (Rhiannon Fielding)
  Nino de kleine dino moet naar bed, maar wil nog zoveel avonturen beleven. Het verhaal telt af terwijl Nino op ontdekking gaat in het woud. Hopelijk ligt hij tijdig in zijn bed! Het is een heerlijk verhaal op rijm met prachtige illustraties waarvan zowel ouder als kind een warm gevoel krijgen.

 

 • Anna en konijn (Kathleen Amant)
  In dit boek werden drie verhalen gebundeld: Mijn liefste vriendje, Konijn is vies en Ik wil mijn knuffel. De reeks over Anna heeft veel succes bij peuters en kleuters. De focus ligt op dagelijkse activiteiten en gaat vaak over thema’s die heel herkenbaar zijn voor kinderen én ouders.  

4 tot 6 jaar: langere verhaaltjes met meer details

Zodra je kleuter zich wat langer kan concentreren, kan je overstappen op langere verhaaltjes met een verhaallijn die meer details bevat en met iets moeilijkere woorden (die je kan uitleggen indien nodig).

 • Raad eens hoeveel ik van je hou (Sam McBratney)
  Een echte klassieker onder de kinderboeken. Het boek gaat al een hele tijd mee, maar de boodschap blijft ontroerend mooi. Hazeltje en Grote Haas proberen elkaar te vertellen hoeveel ze van elkaar houden en willen daarbij de ander overtreffen: tot aan de maan en weer terug. Een prachtig verhaal om de dag mee af te sluiten.

 

 • De NEEhoorn (Marc-Uw Kling)
  Een schattig uitziende eenhoorn vindt er helemaal niets aan om mee te doen aan al dat poezelige gedoe. Hij zegt op alles NEE! Op een dag ontsnapt hij uit het Hartenwoud. Hij ontmoet een wasbeer, een hond en een prinses die net zo humeurig zijn als hij. Samen gaan ze op pad.
  Het is een grappig verhaal op rijm met mooie illustraties.

Vanaf 6 jaar

Wanneer je kind groter wordt, leert hij zelf lezen, maar voorlezen blijft een belangrijke activiteit. Kies samen eender welk boekje uit dat jullie leuk vinden en maak er een knus moment van.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages