Het bedritueel

Het bedritueel

Naar bed gaan is een cruciaal en gevoelig moment voor je baby. De avond valt en de prikkels van overdag hopen zich op: de perfecte cocktail om je niet te houden aan een stipt moment voor het slapengaan. Hieronder vind je een paar ideeën die je helpen om een ritueel in te voeren. Zo zorg je ervoor dat de avondsfeer de nachtrust van je kleintje bevordert.

Wat is een bedritueel ?

Een bedritueel is het geheel van alle handelingen die je elke avond doet om je baby naar bed te brengen: een verse luier, een knuffel en een zoen, een liedje, ... Al deze kleine zaken geven je baby het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.

Een klokvaste gewoonte

Heel wat volwassenen hebben een hekel aan routine, maar baby’s zijn er gek op! Om hem/ haar gerust te stellen, heeft je baby elke dag dezelfde signalen nodig. Wat je ook doet om de baby in slaap te helpen vallen, je herhaalt het best elke avond opnieuw. Het risico als je baby niet op tijd in bed raakt? Enkele moeilijke avonden en nachten en een vermoeide baby of peuter.

Gedempt licht

Het eerste wat je moet doen als het tijd is om naar bed te gaan, is de lichten dimmen en zachter gaan praten en bewegen... Vertraag het ritme van je baby en begeleid hem/ haar zachtjes naar een rustige nacht.

Tijd om te kalmeren

Nadat je je baby hebt verschoond en in een slaapzak hebt gestopt, kan je een verhaaltje voorlezen of een liedje zingen. Je zachte, kalme stem zal je baby kalmeren. Gebruik een rustige toon en een gedempt volume: zo heb je alle ingrediënten om je kindje naar dromenland te sturen.

Zachte lieve woordjes voor een goede nacht

Terwijl je de kamer van je baby verlaat, kan je telkens een paar lieve woordjes of zinnetjes herhalen: "Slaap lekker lieve baby, droom zacht. Mama en papa houden heel veel van je. Tot morgen! " Zeg nu zelf: is er een mooiere manier om in slaap te vallen?

Concrete tips voor het slaapritueel

  • Vermijd alles wat je baby overprikkelt, zoals kietelen...
  • Wacht niet tot je baby in je armen in slaap valt voordat je hem in bed legt. Als je kindje nadien wakker wordt, begrijpt hij misschien niet waar hij is! Laat je baby wennen aan het in slaap vallen in bed.
  • Hou het bedritueel kort. Hou je horloge in de gaten en beperk het tot maximim 30 minuten.
  • Hou vol: een ritueel heeft tijd nodig. Na zo’n week of 2 zal je merken dat het loont. Geef dus niet meteen op!

Wees gerust : op een dag komt het goed ! Intussen blijft de echte uitdaging om … niet in slaap te vallen voor je baby dat doe!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages