Eten voor de Kleintjes of de Kleintjesmethode: wat is het?

Eten voor de Kleintjes of de Kleintjesmethode: wat is het?

Vaste voeding introduceren in het leven van je baby: op welke leeftijd begin je ermee? Met welk voedsel start je? In welke hoeveelheden? En hoe?

Rond 5-6 maanden zijn z’n darmen voldoende ontwikkeld, en kan hij z’n tong beter gebruiken zodat hij met een lepeltje kan eten. Je hoeft evenwel nog niets te forceren: eet je kindje aanvankelijk slechts enkele lepeltjes, vul dan aan met borstvoeding of een flesje melk.

Wat staat er op het menu? 

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fruitmaaltijd, bij voorkeur seizoensfruit. Het fruit kun je koken tot een moes, rauw pletten of mixen. Koken is het meest aangeraden: dat is makkelijker te verteren en geeft minder kans op allergieën. Voeg er geen suiker of koekjes aan toe.

Je kunt daarnaast ook een groentemaaltijd bereiden, met verse seizoensgroenten of diepgevroren groenten. Voeg er aardappelen aan toe, en twee tot drie lepels olie als de groenten gaar zijn. Opgelet: gebruik beter geen arachideolie of notenolie, want die kunnen allergieën opwekken.

Heb je een keer weinig tijd of zin om te koken? Dan kun je best eens babyvoeding uit een potje geven. De bereiding daarvan is aan een strenge wetgeving onderworpen, en dus uitstekend van kwaliteit. Bovendien zijn dergelijke maaltijden erg praktisch en goed afgestemd op de leeftijd, dankzij hun verschillende grootte en inhoud.

De Kleintjesmethode

Bij de Kleintjesmethode laat je het kind zichzelf begeleiden. Als de baby op ongeveer zes maanden flink rechtop kan zitten in zijn kinderstoel, laat hem dan met zijn handjes eten. Snijd het eten voor, zodat het niet groter is dan zijn vuist en er geen verstikkingsrisico bestaat. Bied hem pasta, rijst, fruit, kaas, groenten, vlees ... Nu is het aan hem! Je baby zal zelf kiezen wat hij wil eten. 

Waarom? 

Het principe van de Kleintjesmethode is om nieuwe voedingsmiddelen op een positieve manier te introduceren. Veel kinderen, die soms gedwongen worden om iets te eten wat ze niet lekker vinden, ervaren eten zelfs als een stressmoment.

De Kleintjesmethode zet ouders ertoe aan om het hun kind te gunnen zich vuil te maken of zelfs het eten overal in het rond te smeren en te gooien. Als je baby aan het eten gaat, blijft de grond sowieso niet gespaard! Hou de toekomst in gedachten: deze methode kan een kans zijn om een positieve invloed te hebben op het voedingspatroon van je kind, ook later. Als bonus stimuleer je de zintuigen: door het aanraken en vastpakken van voedsel oefent hij zijn grip en zintuiglijke ontwikkeling.

Essentiële voorzorgsmaatregelen

Het is essentieel om toezicht te houden op je kind bij de maaltijd: stukjes, hoe klein ook, kunnen altijd een risico op verslikking vormen. Vermijd dus stukken die te groot of te hard zijn.

Laat je baby ook nooit alleen bij het eten, zelfs niet als je weet dat hij in zijn kinderstoel vastgebonden is en enkel zijn handen vrij heeft: een ongeluk is heel snel gebeurd! Als je bijvoorbeeld tegelijkertijd met je baby eet, voelt hij zich comfortabeler en wordt het gedeelde moment nog aangenamer. 

Tot slot moet je natuurlijk aandacht besteden aan het zout- en suikergehalte van het voedsel: ongezouten gerechten en natuurlijk fruit zonder toevoeging van suikers zijn een must! Bovendien kan de baby zo de echte smaak van het voedsel ontdekken, zonder dat het bewerkt is. 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages