Haarverlies na de zwangerschap: wat te doen?

Een positief punt aan je zwangerschap is de droomhaarbos die je 9 maanden lang had. Maar na de bevalling krijg je een nare verrassing: je haar valt uit bij de handvol. Waarom gebeurt dit plotseling? Wat kun je eraan doen? We geven je hier enkele tips.

Waarom verlies je je haar na een bevalling?

Haarverlies na de zwangerschap – of alopecia postpartum – is gelukkig een normaal verschijnsel. Tijdens je zwangerschap vertraagt de levenscyclus van je haar door de toename van het hormoon oestrogeen. Je haardos wordt voller en bij sommige vrouwen verandert zelfs de textuur van hun haar.

Na de bevalling dalen de hormonen weer en keert de haarcyclus terug naar normaal. Al het haar dat had moeten uitvallen gedurende de 9 maanden doet een inhaalmanoever en valt nu in één keer uit. Dit fenomeen wordt ook wel het telogeen effluvium genoemd. Doorgaans gebeurt dit na 3 à 4 maanden na de bevalling. Wees gerust, je wordt niet kaal! Na 1 à 3 maanden stopt dit vanzelf en begint je haar terug te groeien.

Als je borstvoeding geeft, zal je haar niet meteen uitvallen, omdat het hormoon oestrogeen langer in je lichaam aanwezig blijft. Wanneer je stopt met borstvoeding geven, zal je merken dat je haaruitval opeens toeneemt.

Wat kan je doen?

  • Vermijd stress. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar stress verergert haarverlies.
  • Let op je voeding. Te weinig ijzer zorgt voor meer haaruitval, en laat dat nu net iets zijn dat vaak voorkomt na de zwangerschap. Eet dus veel ijzerrijke groenten en ga na met je huisarts of je een tekort hebt. Indien nodig kan je ijzertabletten nemen.
  • Wees mild met je haar. Kam je haar voorzichtig en niet te vaak, en pas op het haardrogers en andere stylingtools, ze beschadigen gemakkelijk je broze haar. Wacht ook even met je haar te kleuren tot de haaruitval stopt. 
  • Probeer andere verzorgingsproducten. De textuur van je haar kan veranderd zijn door je zwangerschap. Dit is dus het moment dus om eens nieuwe producten te proberen. Je kan ook voor een shampoo gaan die het volume van je haar boost, dan lijkt je haarbos voller.
  • Verander je kapsel. Ben je het echt beu? Ga dan eens langs bij de kapper en verwen je met een nieuwe (kortere) coupe. Een nieuw kapsel is trouwens ook een mooie manier om deze nieuwe fase in je leven in te leiden!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages