Kinderen betrekken bij gezonde voeding

Rond de 5 maanden kan je kleintje beginnen mee-eten met de groenten die je ’s avonds klaarmaakt.

Heel jonge kinderen hebben nog veel smaakpapillen, zoete fruitige smaken hebben hierdoor de voorkeur. Wil je je kindje toch laten wennen aan groenten? Ga dan voor milde smaken en probeer de groenten voor te schotelen als ‘hapje tussendoor’ bij maaltijden die je kleintje graag eet.

Ook wanneer je kindje ouder is, kun je blijven variëren in voeding en smaken. Sta je bijvoorbeeld tomaten te snijden voor een salade? Geef hem of haar een klein stukje. Blijven aanbieden van groenten is de sleutel tot succes. Dwingen werkt juist niet. Met een beetje geduld, kom je een heel eind. Schrik niet als je kleintje het aangenomen eten toch uitspuugt. Wennen aan smaken gaat immers geleidelijk. Wil het niet lukken? Probeer de groenten te verwerken tot een gezonde pizza of soep.

Vanaf ongeveer vier jaar kan je proberen om je kleintje te laten helpen in de keuken. De allerkleinsten kunnen bijvoorbeeld helpen met boterhammen smeren, eieren pellen of groenten en fruit wassen in een vergiet. Iets oudere kinderen kunnen helpen raspen, pureren, afwegen of met een kindvriendelijk bot mes groenten snijden. Let hierbij op veilige snijtechnieken zoals de klauw en de brug en kies voor een kindvriendelijk mes zoals die van Le Petit Chef. Zo leer je hygiënisch koken en het belang van verse ingrediënten. Meer over kinderen en vaardigheden kan je vinden op de website van de Gezinsbond.

Vanaf ongeveer acht jaar kan het zijn dat kinderen die betrokken worden bij koken, interesse krijgen in de recepten. “Wat gaan we vanavond eten?” wordt een gemakkelijk te beantwoorden vraag wanneer je hier een speelse draai aan geeft. Zo heeft HelloFresh een receptentool ontwikkeld waarin je met slechts een paar klikken een verrassend recept naar keuze vindt.

Zo kan jij je kind van jongs af aan vaardigheden en zelfvertrouwen in de keuken aanleren.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages