Koppel: als jullie elkaar niet meer begrijpen...

Koppel: als jullie elkaar niet meer begrijpen

Liefde alleen volstaat niet altijd om gelukkig te zijn in een relatie. Betrokkenheid, zorg voor elkaar en vooral begrip zijn cruciaal voor een langdurige relatie. Bij koppels die elkaar niet meer begrijpen, groeit de afstand. Hoe dat precies gebeurt en hoe je er kan uitkomen? Hieronder vind je enkele pistes.

Verschillen die jullie als koppel verdelen

Soms is het moeilijk om te begrijpen hoe er zoveel onbegrip in jullie relatie geslopen is. Een geboorte, de jaren die voorbijgaan, ... Routine kan onze paden scheiden, ondanks de sterke gevoelens die we voor elkaar hebben. Het is zelfs mogelijk dat je, net door aan jezelf te werken – bijvoorbeeld door psychotherapie- zozeer evolueert dat de ander je helemaal niet begrijpt en het daar nog moeilijker mee heeft. Op dat moment kan je het gevoel hebben dat er een echte wig ontstaat tussen jullie en dat jullie niet meer op dezelfde golflengte zitten.

Doorbreek de stilte en accepteer het conflict

Misverstanden leiden algauw tot stilte. Maar die stilte kan ook voortkomen uit onbegrip en onderdrukte woede. Wanneer je je voelt dat je niet begrepen wordt, kan je helemaal toeslaan en zwijg je uit angst om ruzie te maken. Toch is dat laatste vaak onvermijdelijk. Het is belangrijk vertrouwen te hebben dat die ruzie net een stap naar beterschap is. Herstart de dialoog, maak de balans op van de situatie en probeer geduldig en zelfverzekerd te blijven. 

Goed communiceren

Om elkaar niet te kwetsen en de discussie echt open te trekken is het belangrijk dat je je woorden zorgvuldig kiest. Vertrek vanuit het basisprincipes van begripvolle communicatie en formuleer in de ik-vorm wat je voelt en denkt, vermijd het interpreteren van het gedrag of de stilte van de ander. Blijf bij de feiten en communiceer positief. “Ik zou graag een weekendje weggaan” klinkt heel anders als “Jij stelt nooit iets voor”. Als jullie het echt moeilijk hebben om opnieuw verbinding te maken, neem dan contact op met een relatietherapeut. Hij/ zij zal jullie helpen om jullie onderlinge communicatie te herstellen.

En blijf vooral positief: een crisis betekent niet noodzakelijk het einde van jullie relatie!

Lees ook: 

De zware beproeving van een scheiding tijdens de zwangerschap

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages