Hoe pak je huisstofmijt aan?

Hoe pak je huisstofmijt aan?

Allergisch voor huisstofmijt? Dan kan je kampen met een hele reeks aandoeningen: astma, oogontsteking, loopneus, een vervelende hoest, eczeem of jeuk.
Huisstofmijt is onzichtbaar voor het blote oog, maar toch alomtegenwoordig! Hier zijn een paar tips en tricks om hun aantal te beperken.

Verluchten

Open je ramen minstens 10 minuten per dag, zelfs in de winter. Beschik je over een ventilatiesysteem? Vervang de filters dan om de 6 maanden, verwijder het stof uit de afzuigkanalen elk jaar en reinig ze om de 10 jaar grondig.

Genoeg stofzuigen

In elke stofkorrel vind je dode huisstofmijten, maar ook de uitwerpselen ervan. Door te vegen, verplaats je ze gewoon. Stofzuigen is daarom veel efficiënter. Deze parasieten zijn vooral aanwezig op gezellige en warme plekken (bijvoorbeeld je slaapkamer of de woonkamer)waar ze zich met hoge snelheid voortplanten.

Vocht en warmte bestrijden

Huisstofmijt heeft de neiging zich te vermenigvuldigen op warme en vochtige plaatsen. Vanaf 21/22° en vanaf een luchtvochtigheidsgraad van 60% planten ze zich 5 keer sneller voort. Steef dus naar een niet te hoge kamertemperatuur, maximaal 19°/20°. Vermijd ook om kleding in de slaapkamer of de woonkamer te drogen, zo beperk je condensatie.

Concentraties van huisstofmijten vermijden

Vermijd tapijten, wol of schapenvachten. Het zijn echte stofnesten, net als vloeren die moeilijk te reinigen zijn. Was je gordijnen, kussens en de knuffels van je kinderen regelmatig.

Beddengoed beschermen

Boxsprings, matrassen, dekbedden en kussens zijn haarden van huisstofmijten. Kies daarom liever voor een lattenbodem en leg je bed elke ochtend open. Wikkel je kussens in een extra sloop en was ze samen met de lakens om de twee weken. Streef naar een kamertemperatuur tussen 18 en 19°, beperk de luchtvochtigheid (geen planten of luchtbevochtiger) en vermijd de aanwezigheid van dieren.

Heb ik producten nodig om van de huisstofmijt af te komen?

Pesticiden breken de uitwerpselen van huisstofmijt niet af en zijn daarom niet echt aan te raden. Bovendien verergeren chemicaliën vaak allergieën. Je geeft dus beter de voorkeur aan natuurlijke producten, die zijn gemakkelijk en goedkoop. Strooi bijvoorbeeld royaal soda op alle te behandelen oppervlakken, laat inwerken en stofzuig nadien grondig. Ook een oplossing op basis van etherische olie is effectief: voeg 2 theelepels eucalyptus of lavendel en citroensap bij 1,5 liter water en spuit dit op je tapijten en andere oppervlakken.

De jacht op de huisstofmijt is geopend!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages