Baby voeden

Het is nu al weken dat je erover nadenkt, dat je het bespreekt met je partner, je moeder, je vriendinnen... Borstvoeding of flessenvoeding?

Borstvoeding

Je bent ervan overtuigd dat je jouw baby de borst wilt geven, maar bent een beetje ongerust of het wel zal lukken? Wees niet bang, als je goed bent ingelicht, voorbereid en omringd door de juiste personen, kan er niets misgaan!

Voorbereiden op borstvoeding

In het begin kan aanhappen soms wat moeilijk zijn. Laat je vroedvrouw weten dat je van plan bent borstvoeding te geven, zij zal je helpen bij het initiëren van de borstvoeding meteen na de geboorte, dankzij huid-op-huidcontact en door de baby vroegtijdig aan te leggen. Vraag ook voor je bevalling uitleg over het verloop van de borstvoeding, je vroedvrouw zal je een heleboel informatie kunnen geven. Praat ook met moeders die ervaring hebben met borstvoeding, zij zullen je ongetwijfeld nuttige en praktische tips kunnen geven. Je kan ook steeds beroep doen op een borstvoedingsconsulent. Voel je niet ongemakkelijk over borstvoeding geven in het openbaar: het is een recht voor jou én je baby.

Praktisch materiaal

Het handige aan borstvoeding is dat je steeds alles bij de hand hebt om je kindje te voeden en in principe niets nodig hebt. Toch kunnen volgende zaken het een stuk makkelijker maken om comfortabel borstvoeding te geven:

  • een borstvoedingskussen om je rug minder te belasten
  • borstvoedingsbeha’s en speciale kledingstukken die je makkelijk vooraan kan openen
  • zoogkompressen om lekken te voorkomen
  • een verzachtende tepelcrème
  • een handmatige of elektrische borstpomp voor wanneer je een tijdje weg moet of je te veel melk hebt

De fles geven

Moedermelk is de beste keuze voor moeder en kind. Als borstvoeding om een of andere reden niet (meer) mogelijk is, is flesvoeding een goed alternatief. 

Aan je baby aangepaste melk

Zowel bij de apotheker als in grootwarenhuizen vind je een heleboel soorten groeimelk: er bestaan er wel meer dan honderd! Aangepaste flesvoeding bevat alle nodige voedingsstoffen voor de normale groei en ontwikkeling van een baby. Een juiste keuze van de soort flesvoeding en een correcte bereidingswijze zijn van groot belang. 

Wanneer moet je de fles geven?

Het is je baby die bepaalt wanneer hij honger heeft en hoeveel hij moet eten. Het is niet nodig hem ertoe te dwingen de fles leeg te drinken als hij genoeg lijkt te hebben, of hem op rantsoen te zetten als hij na zijn fles nog honger lijkt te hebben: dat is waarschijnlijk een teken dat je de dosis moet verhogen. Uiteindelijk is het net als bij borstvoeding: je voedt op aanvraag.

Praktisch materiaal

Om flesvoeding aan een baby te geven, zijn een aantal benodigdheden noodzakelijk:

  • 6 à 7 zuigflessen met bijbehorende spenen.
  • flessenborstel om de flesjes mee schoon te maken
  • sterilisator om de flesjes voor het eerste gebruik en enkele keren per maand mee te reinigen

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages