De meest populaire voornamen van 2020

2 baby's in een roze en blauwe muts

Nog op zoek naar een naam voor je kleintje? Het loont altijd om eens te kijken hoe de anderen het doen. We blikken hier terug op de namen die het vaakst op geboortekaartjes verschenen in 2020, en wie weet vind je daar misschien dé perfecte naam voor jouw kleine spruit. Of, als je liever wat origineel wilt zijn, vind je hier ook enkele varianten op de meest populaire babynamen van 2020.

Meisjesnamen

1. Olivia

Voor het tweede jaar op rij staat de meisjesnaam Olivia aan de top. Ze is niet enkel in België graag gezien, ook in Engelstalige landen is de naam razend populair, van Australië tot de VS en het Verenigd Konikrijk. De naam komt uit het Latijns en betekent “olijfboom”.

2. Mila

Ook vorig jaar stond Mila op de tweede plaats in de top 10. Mila is een Slavische naam, afgeleid van namen die beginnen of eindigen op ‘mil’, zoals Ludmila of Milena. Deze korte, stoere meisjesnaam heeft een heel lieve betekenis, namelijk “geliefd”. 

3. Marie

Deze naam is ook zeer populair bij onze Franstalige landsgenoten en is een variant van Maria, een naam die nu minder gekozen wordt maar zeer geliefd was in het verleden. Deze naam is dus ideaal als je houdt van klassiekers met een moderne twist. De exacte betekenis is nooit gekend, maar sommige mogelijke verklaringen zijn “bitterheid”, “geliefde” of “zee”.

4. Emma

Jarenlang stond Emma op nummer 1 in de meest gegeven namen van het vorig decennium, maar vanaf 2019 moest Emma haar plaats afstaan voor Olivia. Ze verdwijnt echter niet uit de top 5. Dit is weer een internationaal geliefde naam, want ook in Nederland, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten worden er elk jaar veel Emma’s geboren. De naam is van Germaanse afkomst en betekent “groot”, “geweldig”.

5. Ella

Ella is afkomstig van Elisabeth, een naam die je kent uit het Britse koningshuis. Geen wonder dus dat je deze naam vaak zal tegenkomen in Engelstalige landen. Ook hier kan je verschillende betekenissen vinden. “God is mijn eed” is een mogelijkheid, aangezien dit ook de betekenis is van de naam Elisabeth. Ella betekent ook “godin” in het modern Hebreeuws. 

6. Anna

Als je al kindjes hebt, zal deze naam je vast aan Frozen doen denken, maar al voor Disney een prinses van haar maakte, was Anna een populaire keuze voor Vlaamse meisjes, net als haar variant Anne. Anna is de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam Hannah en betekent “lieflijk, genadige”.

7. Lina

In tegenstelling tot de meeste andere namen op deze lijst, is Lina een nieuwkomer in deze lijst. In 2019 stond deze naam op de 12de plaats. Lina wordt vaak gebruikt als bijnaam voor meisjesnamen die eindigen op -lina en komt in allerlei talen voor: Nederlands, Engels, Duits, Arabisch, Perzisch en veel meer. Een perfecte naam voor een toekomstige globetrotter dus. De betekenis is “teder” in het Arabisch en “licht” in het Perzisch en het Grieks.

8. Elena

In 2019 stond Elena nog helemaal vanonder in de top 10, maar een jaar later steeg haar populariteit een beetje. Het is een variant van de Griekse naam Helena, dat “licht” of “helder” betekent.

9. Louise

In 2015 was dit de meest gegeven naam voor meisjes in Vlaanderen, maar 5 jaar verder staat ze niet eens meer in de top 5. Louise blijft echter in de top 10 staan. Deze naam is de vrouwelijke vorm van Louis. Geen wonder dus dat deze naam het ook goed doet in Frankrijk, waar maar liefst 19 koningen deze naam hadden. Hoewel deze naam heel fijn en elegant klinkt, heeft het toch een stoere betekenis, namelijk “beroemde strijder”.

10. Noor

Noor staat al meer dan 10 jaar in de top 10 in Vlaanderen. Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze naam. De eerste optie is dat Noor een variant is van Nora, dat op haar beurt weer afgeleid is van Eleonora. Deze naam betekent “God is mijn licht”. Noor kan ook van Nour afstammen, een veel voorkomende Arabische naam die "licht" betekent.

Jongensnamen

1. Noah

Noah was in 2019 de derde meest gegeven naam aan pasgeboren baby’s in Vlaanderen, maar in 2020 klom hij naar de eerste plaats. Dit is de eerste keer dat Noah op deze ereplaats prijkt, hoewel hij al enkele jaren in de top 10 te vinden was. Het is een Hebreeuwse naam, bekend uit de Bijbel, en betekent “rust” of “troost”. Noah kan ook een meisjesnaam zijn, hoewel het dan vaak als Noa geschreven wordt.

2. Arthur

In 2019 was Arthur nog de koning van de jongensnamen, maar in 2020 moest hij wijken voor Noah. Hij blijft nog steeds een zeer populaire keuze, zowel in Vlaanderen als in Engelstalige landen. De betekenis van de naam Arthur is niet helemaal gekend. Een mogelijke oorsprong is het Keltische woord “artus” (beer) of “gwr” uit het Welsh (held). Wat wel zeker is, is dat de legendes over koning Arthur en zijn dappere ridders de naam populariseerden, al sinds de 7e eeuw.

3. Jules

Jules maakt een indrukwekkend inhaalmanoeuvre: in 2019 stond hij maar op de 8ste plaats in de top 10, maar een jaar veroverde hij een plaatsje in de top 3 . Jules is de Franse versie van de naam Julius, een Latijnse naam die bekend werd door Julius Caesar. Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze naam, “de jeugdige”, van het Griekse woord ioulos (jonge, wollige baard) of “gewijd aan Jupiter (de Romeinse equivalent van Zeus), uit het Latijnse woord Jovilius.

4. Finn

Ook Finn doet een sprong, van plaats 9 naar plaats 4. Finn klinkt heel modern, maar is eigenlijk eeuwenoud, hij wordt al vernoemd in Beowulf. De naam is hoogstwaarschijnlijk Oudnoors en betekent “bewoner van Finland”. Een andere verklaring zou zijn dat hij afgeleid is van de Ierse naam Fionn, dat “wit” betekent.

5. Lucas

Deze naam is al jaren zeer populair in Vlaanderen, in 2015 was hij zelfs de meest gegeven jongensnaam voor pasgeboren baby’s. De naam komt uit het Latijn en betekent “afkomstig uit Lucanië (gebied in Zuid-Italië)”.

6. Leon

Dit had je waarschijnlijk zelf ook wel kunnen raden, maar de naam Leon betekent “leeuw”. Perfect voor stoere, heldhaftige jongens dus. De naam is afkomstig van het Grieks, maar het Latijnse woord voor leeuw is ook een populaire jongensnaam, namelijk Leo.

7. Louis

Net zoals zijn vrouwelijke variant, is Louis al jarenlang een klassieker. Al meer dan 10 jaar is hij steevast in de top 10 van de meest populaire jongensnamen te vinden, en niet enkel in België. Vooral in Frankrijk is deze naam vaak te horen; niet verrassend, als je ziet hoe veel van hun koningen de naam droegen. De naam betekent “beroemde strijder”.

8. Liam

In 2019 stond Liam nog op de tweede plaats in de top 10, maar in 2020 verloor hij zijn populariteit een beetje. Niet genoeg om volledig uit de top 10 te verdwijnen, maar het is wel opvallend dat Liam, die al 5 jaar comfortabel in de top 5 rustte, nu zijn plaats afstaat. Liam is de Ierse variant van de bekende jongensnaam William en betekent “wilskracht”, “beschermer” of “helm”. Deze naam is ook geliefd in Engelstalige landen, zeker in de Verenigde Staten.

9. Adam

Op zoek naar een internationale klassieker? Adam is al jarenlang populair in vele landen, zeker in Engelstalige en Christelijke landen. Het is dan ook een Bijbelse naam. De naam zou afgeleid zijn van het Hebreeuwse woord adamah, dat “aarde” of “grond” betekent. Adam werd namelijk uit klei gemaakt.

10. Otis

Een nieuwkomer in de top 10! Otis stijgt fel, in 2019 stond hij nog maar op plaats 34. Misschien hebben veel ouders in 2020 naar Sex Education op Netflix gekeken en zich laten inspireren door de naam van het hoofdpersonage. Otis is afgeleid van de Germaanse naam Ode en betekent “erfgoed”.

Wil je weten hoe populair de naam van jouw kindje is? Kind en Gezin heeft een leuke tool waarmee je kan nagaan hoeveel naamgenoten je kleintje heeft.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages