Papa worden: 7 handige tips voor tijdens de zwangerschap

Papa worden: de zwangerschap

Hebben jullie samen ongeduldig gewacht op het tweede streepje bij de zwangerschapstest? Of heeft je partner je verrast met het nieuws? Proficiat, welkom in de papaclub. Misschien zit je nu al op een roze wolk, maar evengoed bekruipt je een gevoel van lichte paniek voor wat er gaat komen. Geen nood, wij geven graag enkele tips om deze magische periode van de zwangerschap door te komen en je partner te ondersteunen.

1. Wees betrokken en geëngageerd

Als papa in spe heb je soms het gevoel dat je enkel vanaf de zijlijn kan supporteren. Toch kan ook jij de zwangerschap actief meebeleven. Maak je vrij om samen naar de gynaecoloog te gaan, smeer dagelijks het bollende buikje van je partner in terwijl je zachtjes tegen de baby praat, koop al eens een schattig rompertje … Kortom: toon dat ook jij bezig bent met de aankomende geboorte van jullie baby.

2. Toon je poetstalent

Een zwangerschap kan heel wat kwaaltjes met zich meebrengen voor de aanstaande mama. Denk dan aan ochtendmisselijkheid, bekkeninstabiliteit, zure oprispingen, vermoeidheid… Al deze ongemakken zorgen ervoor dat dagelijkse karweitjes moeilijker worden. Help je partner extra in het huishouden zodat zij de nodige rust kan nemen om de baby goed te laten groeien.

3. Ja, schat, zeker, schat. Zet je schrap voor de hormonenrollercoaster

Niet alleen het lichaam van de toekomstige mama krijgt het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren, ook mentaal is de rollercoaster van hormonen niet te onderschatten. Dus hou je vast, want als jij bij zo’n hormonenopstoot in de frontlinie staat, zal je alles liefdevol moeten incasseren.

4. Maak het huis en je paperassen klaar voor de baby

De komst van nieuw leven in een gezin vraagt heel wat voorbereiding. Naast de praktische zaken zoals de inrichting van de babykamer, het kiezen van het geboortekaartje en het klaarmaken van de doopsuiker, is er ook veel administratie af te handelen. Hier is eveneens een belangrijke rol weggelegd voor aanstaande vaders.

5. Bereid je voor op zwangerschapsdementie. It’s a thing

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het brein van een zwangere vrouw verandert. Zwangerschapsdementie bestaat namelijk echt. Wees dus niet te streng als je partner voor het eerst in jaren je verjaardag vergeet of je favoriete choco niet meebracht van de winkel. Integendeel, help haar om dingen te onthouden. Maak bijvoorbeeld samen het boodschappenlijstje of beter nog: ga vanaf nu zelf naar de winkel.

6. Neem eten mee. Altijd

Nog een neveneffect van de hormonenboost? Een zwangere vrouw heeft heel vaak honger. Wanneer de toekomstige mama onderweg een hongeraanval krijgt, kan jij punten scoren door die chocoladereep tevoorschijn te toveren. Oké, je kan niet voorzien zijn op eventuele gekke food cravings, maar chocolade is altijd goed, toch?

7. Geniet

De allerbelangrijkste tip die we kunnen meegeven: geniet als koppel van deze intense periode. Ga nog eens samen uit eten of plan een babymoon, een laatste reisje met jullie tweetjes voor de baby er is. Zo kunnen jullie samen toeleven naar de geboorte van jullie kleine wonder.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages