Bloedsuikerspiegel weer onder controle krijgen bij zwangerschapsdiabetes

De diagnose van zwangerschapsdiabetes wordt vaak gesteld na een suikertest (OGTT) in een laboratorium aan het einde van het tweede trimester. Maar geen nood, in de meeste gevallen komt alles weer in orde zodra je je baby in je armen sluit. Het is wel belangrijk dat je bloedsuikerspiegel de juiste waarden behoudt. Maar hoe doe je dat precies?

Een zwangerschap veroorzaakt bij alle vrouwen een verhoging van de insulineresistentie. Het is dus een lichamelijk proces dat met de zwangerschap te maken heeft. Vrouwen met een BMI boven 25, oudere vrouwen, vrouwen met diabetes in de familie, vrouwen die eerder al zwangerschapsdiabetes hadden of vrouwen die bevallen zijn van een baby van meer dan 4 kilogram zijn vatbaarder voor diabetes en lopen dus een groter risico om het te krijgen.

Doorgaans volstaat een dieet om de bloedsuikerspiegel weer onder controle te krijgen.

Voeding

De basisregel? Eet drie maaltijden en drie tussendoortjes per dag, liefst op vaste tijdstippen.

Die maaltijden moeten het volgende bevatten: 50% groenten (soep, gekookte of rauwe groenten, maar let wel op voor toxoplasmose), 25% zetmeelhoudende producten (bij voorkeur volkoren en al dente) en 25% eiwitten. Opgelet: Warm je zetmeelhoudende producten nooit opnieuw op. Dat verhoogt immers de glycemische index ervan.

Als tussendoortje kies je voor een portie fruit of vezelrijke koekjes (aanbevolen door je diëtist), samen met een melkproduct (yoghurt, melk, kaas). Vruchtensappen kun je beter vermijden. Wil je jezelf toch een extraatje gunnen? Voeg dan wat zoetstof zoals tagatose of stevia toe aan je bereidingen.

Een lichte vorm van lichaamsbeweging zoals wandelen kan ook een gunstige invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Bloedsuikerspiegel meten

Je ziekenhuis bezorgt je gratis het materiaal dat je nodig hebt om je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Je kunt ook de Accu-Check Aviva-kit of de Bayer Contour XT Bloedglucosemeter gebruiken. Deze toestellen zijn makkelijk te gebruiken en geven je zeer snel een resultaat (na 5 seconden al). Je schuift eerst de controlestrip in het toestel en prikt dan met de prikpen in je vingertop. Het druppeltje bloed dat uit je vingertop komt, laat je op de controlestrip vallen.

Je bloedsuikerspiegel meet je idealiter vier keer per dag. Samen met je arts leg je je doelstellingen vast. Blijven je waarden binnen die doelstellingen? Dan zal het medische team ermee instemmen om je controles terug te schroeven tot één keer per dag. Het is belangrijk dat je niet elke dag op hetzelfde moment meet en dus wat varieert (bij het opstaan of 1 uur na de maaltijd). Zo krijg je een totaaloverzicht.

Als de hygiëne- en dieetmaatregelen niet volstaan om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, dan zal je arts je een geneesmiddel voorschrijven dat je tijdens de zwangerschap mag gebruiken.

Door je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, vermijd je dat je baby te zwaar geboren wordt. En dat maakt de bevalling een stuk makkelijker natuurlijk! Bovendien beperk je zo ook het risico op stofwisselingsziekten bij jezelf en je kind.

In samenwerking met Newpharma

 

Lees ook: 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages