Ik ben niet graag zwanger

Zwanger zijn wordt vaak voorgesteld als een idyllische en vredige periode in je leven. Tijdschriften, je vriendinnen, iedereen vertelt je dat de komende 9 maanden magisch zullen zijn. Maar wat als je dat niet zo ervaart? Zwanger zijn is voor jou geen pretje, je houdt er niet van. Dit kan verwarrend zijn: je wil graag mama worden en je kan niet wachten om je baby eindelijk in je armen te kunnen sluiten, maar het zwanger zijn zelf, dat valt tegen. Dit betekent niet dat je een slechte mama bent of dat je je hiervoor moet schamen, je bent niet de enige die dit overkomt.

Waarom vind ik zwanger zijn niet leuk?

Het beeld dat de maatschappij over het moederschap heeft is vaak erg rooskleurig. Het lijkt wel een bevel om een gelukkige en lachende aanstaande moeder te zijn, altijd met je hand op je buik. Dat helpt natuurlijk niet als je zwangerschap voor jou niet zo gemakkelijk loopt en dat kan ervoor zorgen dat je je schuldig voelt omdat je je niet zo gelukkig voelt als je zou moeten zijn. Dit betekent niet dat je een slechte moeder bent.

Een zwangerschap brengt veel zorgen met zich mee. Het is een grote verandering in je leven. Je zit boordevol vragen, je lichaam verandert, je hebt te maken met zwangerschapskwaaltjes. Sommige mama’s vinden dit erg moeilijk en hebben het gevoel dat ze hun vrijheid verliezen. Ze hebben het gevoel dat ze geen controle meer over de situatie hebben en dat ze de zwangerschap gewoon “ondergaan”. Dit is natuurlijk geen aangenaam gevoel en is bovendien erg vermoeiend.

Andere mama’s zijn dan weer bang om zwanger te zijn, hebben schrik voor wat hen te wachten staat, de veranderingen die hun lichaam zal moeten ondergaan, de hormonen die door hun lichaam zullen gieren, maar ook voor het onbekende. Elk trimester brengt zijn eigen, specifieke verrassingen mee, en elke vrouw ervaart haar zwangerschap anders, dus je weer niet wat je precies te wachten zal komen staan. Het is dus volkomen normaal om schrik te hebben.

Het helpt natuurlijk ook niet dat het lijkt alsof je lichaam opeens publiek eigendom is nu je zwanger bent: iedereen wil je buik aanraken, stelt je persoonlijke vragen en geeft je ongevraagd advies. Compleet begrijpelijk dus als jij gewoon met rust wilt gelaten worden.

Zwangerschapssymptomen zijn geen pretje

Als je erover nadenkt, is een zwangerschap waarschijnlijk de vreemdste ervaring die je zal meemaken. Er groeit en beweegt een kleine persoon in jou, een klein wezentje dat op een dag (bijna) zonder waarschuwing beslist om naar buiten te komen. En dat brengt natuurlijk enkele bijwerkingen met zich mee.

Je merkt je zwangerschap niet enkel in je buik, maar overal, inclusief je borsten, billen en ledematen. Je lichaam verandert, zowel aan de buitenkant (hallo, zwangerschapsstriemen!) als aan de binnenkant: je hart verschuift als gevolg van je longen die moeten verplaatsen want je baarmoeder heeft die plaats nodig omdat die nu even groot is als een watermeloen. Daar komen dan ook nog oncontroleerbare moodswings en overweldigende emoties bij: huilen tijdens tandpastareclames, kwaad worden omdat manlief Nutella is vergeten te kopen, donkere gedachten, momenten van totale euforie, een vermoeidheid zoals je die nog nooit gevoeld hebt… En dat allemaal komt op een korte periode op je af, te kort om het allemaal te kunnen verwerken. Geen wonder dus dat je er genoeg van hebt.

En dan vergeten we nog de zwangerschapskwaaltjes te vermelden: zwangerschapsdiabetes, ochtendmisselijkheid, rugpijn, slapeloze nachten, opgezwollen voeten, het is geen pretje. Het is volstrekt normaal om niet graag zwanger te zijn als je zwangerschap fysiek zwaar is voor jou en allerlei complicaties met zich meebrengt.

Dit betekent niet dat je een slechte mama bent

Er zijn allerlei redenen waarom je niet graag zwanger bent. Voel je dus niet schuldig, dit betekent niet dat er iets mis met je is of dat je niet van je kind zal houden. Je kan uitkijken naar het moederschap en tegelijkertijd niet van zwanger zijn houden. Beschouw je zwangerschap als een stap die je dichter bij je uiteindelijke doel zal brengen: mama worden. Deze toestand, hoe onaangenaam het op dit moment lijkt, zal niet voor eeuwig duren. En op het einde zal je eindelijk je kindje in je armen kunnen sluiten.

Zwanger zijn haten is een taboe

Je bent lang niet de enige mama die met deze gevoelens worstelt, en toch blijft het een taboe om negatief over je zwangerschap te spreken. Linde Merckpoel kreeg veel kritiek wanneer ze zei dat ze haar zwangerschap niet als de typische “roze wolk” ervaart en dat ze het moeilijk had het haar veranderde lichaam. Gelukkig werd ze gesteund door vele mede-mama’s die getuigden over hun niet-idyllische zwangerschappen

Heb je het mentaal en/of fysiek zwaar tijdens je zwangerschap? Aarzel niet om je zorgen te delen met anderen. Praat met je partner, je familie, je vriendinnen. Je zal merken dat, wanneer je open over je gevoelens praat, je ontdekt dat je er niet alleen voor staat en dat je niet de enige mama bent die met deze gevoelens worstelt. En vergeet ook niet om toch een beetje van de toestand te profiteren: je partner naar de winkel sturen om 8 uur ’s nachts omdat je zin hebt in je favoriete koekje? Ga ervoor, iedereen weet dat je een zwangere vrouw niet mag tegenspreken!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages