Wanneer moet je naar de dokter met zwangerschapskwaaltjes?

Wanneer moet je naar de dokter met zwangerschapskwaaltjes?

Een zwangerschap brengt verschillende kwaaltjes met zich mee. Het is moeilijk om te weten wanneer iets ernstig is, zeker omdat je extra bezorgd bent met dat kleine wezentje in je buik. Wij helpen jou om enkele signalen te herkennen.

Symptomen waarmee je naar de dokter moet

Bij sommige symptomen is het niet helemaal duidelijk of ze al dan niet ernstig zijn. Neem bij twijfel gerust contact op met je gynaecoloog, verloskundige of huisarts. Zij zijn er immers om jou te helpen en gerust te stellen.

  • Weeën: harde buiken komen voor bij heel wat vrouwen tijdens de zwangerschap en zijn doorgaans onschuldig. Rust even en wacht af of de weeën voorbijgaan. Is dat niet het geval, neem dat zeker contact op met je dokter, ook wanneer je twijfelt.

  • Hoofdpijn: heb je vaak hoofdpijn terwijl je buiten de zwangerschap normaal geen migraine hebt? Neem contact op met je arts, want dit kan wijzen op een te hoge bloeddruk.

  • Koorts: het is nooit goed om koorts te hebben, zeker niet wanneer je zwanger bent. Neem contact op met je dokter als de koorts niet binnen de 24 uur verdwijnt of stijgt tot 39°C of hoger.

  • Abnormale stoelgang: bij een sterke geur en verandering in kleur of uitzicht van je stoelgang, ga je best op consultatie. Dit kan namelijk wijzen op een infectie, en die wordt best zo snel mogelijk aangepakt.

  • Pijn bij het plassen: ook tijdens de zwangerschap ben je vatbaar voor een blaasontsteking. Dit is niet per se gevaarlijk voor je baby, maar heel lastig voor jou. Ga dus zeker even langs de huisarts.

  • Jeuk: dat je buik jeukt, is normaal. Als de jeuk zich echter verspreid over je hele lichaam, kan het raadzaam zijn hierover een dokter te contacteren. 

Symptomen die mogelijk een noodgeval aangeven

Bij sommige symptomen dien je zo snel mogelijk op consultatie te gaan. Neem in deze gevallen zo snel mogelijk contact op met je verloskundige of gynaecoloog en ga meteen naar spoed als je hen niet kan bereiken.

  • Bloedverlies gepaard met pijn in de onderbuik: dit kan tijdens de vroege zwangerschap wijzen op een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap, placentaloslating of placenta praevia.

  • Oedeem op het gezicht of de handen: gezwollen benen zijn normaal wanneer je zwanger bent. Vochtophoping op je gezicht of handen kan daarentegen wijzen op zwangerschapsvergiftiging.

  • Inactiviteit van de baby: aan het einde van de zwangerschap is het normaal dat de baby minder beweegt. Als je echter een hele dag geen beweging opmerkt, ga je best even op controle.

  • Veel vaginaal vochtverlies: je voelt een aanzienlijke hoeveelheid vocht vloeien waardoor je ondergoed er nat wordt? Dit kan een barst of een scheur in de vruchtwaterzak zijn. 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages